Confidenţialitate

Planurile NATO în Marea Neagră, pentru 2022. Misiunile pot fi suplimentate, în funcție de evoluția situației de securitate

Grupările Navale ale NATO au fost, în 2021, o prezență constantă în Marea Neagră, inclusiv în apele teritoriale române.

Pentru 2022, sub comanda NATO și a țărilor partenere, sunt pregătite mai multe exerciții și misiuni, care pot fi suplimentate în funcție de evoluția situației de securitate în Marea Neagră.

Navele NATO au fost, anul trecut, în mod continuu, in Marea Neagră, timp de 208 zile, din care 20 cu escală în portul Constanța – transmite corespondenta Europa FM, Ghiulfer Predescu.

Au participat la mai multe misiuni și exerciții planificate din vreme. La fel se întâmplă și în acest an, spune colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române:

„In 2022, din centralizarea cu misiunile la care participăm, sunt cinci grupări navale NATO în Marea Neagră, in martie, în iulie și în noiembrie.”

În afara prezenței celor cinci grupări NATO, Marea Neagră va fi teatru de operații pentru exerciții navale organizate separat de România, Ucraina și Bulgaria.

In acest fel se urmărește asigurarea unei prezențe constante a navelor NATO și ale țărilor partenere în Marea Neagră.

„Totul e în funcție de evoluția situației de securitate din Marea Neagră și de ce structuri de forțe avem nevoie in Marea Neagră pentru a asigura securitatea țărilor aliate.

Mă refer la România, Bulgaria și Turcia sau partenere, Ucraina și Georgia”.

Tot la prezența grupărilor NATO în Marea Neagră in 2022 intră și mai multe activități în domeniul Forțelor Navale, cu vizite planificate ale unor nave sau structuri cu care sunt pregătite exerciții bilaterale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.