Confidenţialitate

Planul pentru înzestrarea Armatei, retras de pe ordinea de zi a CSAT

Planul pentru înzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru că nu respecta cerinţa cu alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că documentul va fi adaptat şi prezentat ulterior în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

”Un document pe care nu l-am discutat, pentru că a fost retras de pe ordinea de zi: Planul de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026. S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru apărare pentru cel puţin un deceniu”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că documentul a fost retras de iniţiator şi ”urmează să fie adaptat dorinţei politice şi urmează să fie prezentat într-o şedinţă ulterioară a CSAT”.

Pe de altă parte, CSAT a aprobat ca aproape 2.800 de militari şi civili să poată fi puşi la dispoziţie de România pentru operaţii în afara ţării în 2018, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că au mai fost stabilite un număr de militari şi unul de civili care sunt în aşteptare pe teritoriul naţional şi care, în cazul unei crize, pot fi alocaţi suplimentar.

CSAT a aprobat, în şedinţa de marţi, forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2018.

”Avem un număr maximal de 1.793 de persoane, militari şi civili, care pot participa la misiuni externe din partea MApN şi 971 care pot participa din partea MAI”, a anunţat preşedintele Iohannis, la finalul şedinţei.

El a subliniat că aceste numere reprezintă cotele maxime.

”În realitate, acum nu sunt atâtea persoane angajate şi probabil nu vor fi nici în 2018, dar cu toţii am văzut că situaţiile se pot schimba de la o zi la alta şi vrem să fim asiguraţi că dispunem de o marjă confortabilă de a aloca un număr suplimentar de oameni pentru aceste misiuni”, a explicat preşedintele.

”În afară de aceste maxime, au mai fost stabilite pentru fiecarte în parte un număr de militari şi de civili care sunt în aşteptare pe teritoriul naţional şi care, în cazul unei crize, pot fi alocaţi suplimentar”, a mai precizat şeful statului.