Confidenţialitate

Plângeri penale pentru oprirea ilegală a circulației metroului, depuse împotriva sindicaliștilor

Metrorex a sesizat Poliția Capitalei pentru încălcarea încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, iar ministrul Transporturilor a depus plângere la DNA pentru că cei care au blocat metroul ar fi comis mai multe infracțiuni.

Jandarmeria a dat deja în subteranul blocat 23 de amenzi, în valoare de 125.000 de lei pentru:

– nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

– desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și

– nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Poliția Capitalei precizează că a primit de la Metrorex o sesizare privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgență, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

În articolul invocat se arată:

“Terorismul reprezintă acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri:a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;”

Totodată, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean pentru următoarele infracțiuni:

  • zădărnicirea combaterii bolilor
  • abuz în serviciu
  •  trafic de influență
  • folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane
  • folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite
    șantaj
  • infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate

“Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanță civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare.
Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției”, spune ministrul Transporturilor.