Reacții politice după plângerea penală față de premierul Viorica Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea depusă de PNL

Inițial, liderii liberali au refuzat să ofere informații despre plângerea penală depusă de președintele PNL, Ludovic Orban la adresa premierului Viorica Dăncilă și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Chiar purtătorul de cuvânt al partidului, Ionel Dancă, spunea că nu ar avea habar de un asemenea demers.

Informația a fost transmisă, pe surse, doar de câteva publicații.

Ulterior, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat pentru site-ul de știri HotNews că liberalii au depus această plângere.

Plângerea penală care o vizează pe premierul Viorica Dăncilă se referă la patru infracțiuni: uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat.

Ulterior, într-o conferință de presă la Iași, Ludovic Orban a explicat:

„Am depus o sesizare la Parchetul General privind anumite fapte săvârşite de Viorica Dăncilă, dar şi de preşedintele Liviu Dragnea. Această sesizare este depusă de mine, Ludovic Orban, în calitate de cetăţean al României. Am considerat o obligaţie morală pentru mine. Niciodată nu am acceptat să închid ochii, să tac, să fiu pasiv, atunci când am constatat lucruri grave care afectează interesele fundamentale ale României, iar ceea ce se întâmplă de o bună bucată de vreme riscă să distrugă orice urmă de credibilitate a României pe plan extern (…)de asemenea riscă să pună în pericol interese fundamentale ale României care sunt puse pe tarabă ca la talcioc de Dragnea şi de acoliţii lui pentru diferite interese de natură personală”.

În cazul lui Liviu Dragnea, plângerea se referă la infracţiunea de divulgare de informaţii secrete.

Acest demers vine după scandalul legat de ambasada României în Israel. Într-un interviu TV, Liviu Dragnea declara că ambasada României va fi mutată de la Tel Aviv (capitala oficială a Israelului) la Ierusalim (oraș disputat de israelieni și palestinieni). Apoi, premierul Viorica Dăncilă a confirmat că a fost aprobat un memorandum în Guvern și a precizat că deocamdată este o variantă aflată în analiză. A urmat vizita în Israel a premierului și a șefului PSD, timp în care președintele Klaus Iohannis, care a reclamat că nu a fost informat de acest demers și că social-democrații afectează imaginea României prin măsuri nechibzuite, a cerut demisia Cabinetului Dăncilă.

 „Nu am putut să mă fac că nu văd cum România este făcută praf de un clan de pigmei obişnuiţi să se joace în nisip cu lopăţica pe malul lacului Belina. Am depus această sesizare pentru că am considerat necesar ca cineva să sesizeze aceste fapte. Eu nu am calitatatea, nu sunt eu procuror, nu eu hotărăsc dacă cineva este sau nu este vinovat. Pe de altă parte, acolo este vorba de nişte fapte care pot să ridice temeinice semne de întrebare cu privire la încadrarea acestor fapte ca posibile infracţiuni – de exemplu, difuzarea de informaţii cu caracter secret, nepublice, care nu sunt destinate publicităţii, de exemplu, uzurparea de funcţie, de exemplu ascunderea de informaţii către preşedinte, informaţii care pot să afecteze interesele statului român.” Ludovic Orban

După explicațiile oferite, vineri, la Iași, de liderul PNL,  președintele Partidului Mișcarea Populară, senatorul Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, într-un interviu televizat, că acțiunea liberalilor ar fi „neinspirată” și că „se va solda cu nimic”.

„Suntem într-o situaţie inedită în care Opoziţia face o plângere penală prim-ministrului cu acuzaţia de înaltă trădare. Mai sunt vreo două-trei … dar înaltă trădare, adică greu de susţinut o astfel de acuzaţie, este efect al faptului că premierul a efectuat o vizită în Israel la invitaţia omologului israelian şi asta a şi stârnit reacţii, nu numai la noi. Cred că a fost neinspirată ca acţiune, mai ales prin motivarea pe care a dat-o. Părerea mea este că se va solda cu nimic.” Traian Băsescu, interviu pentru România TV

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS