Confidenţialitate

Plafonarea prețului la combustibil, subiect controversat în Coaliția de Guvernare. Unele voci resping propunerea | AUDIO

Discuție pe tema prețurilor la carburanți în Coaliția de Guvernare. Măsurile dispuse vor fi anunțate până mâine. În ultimele zile a fost vehiculată frecvent idea plafonării prețului la combustibil, dar voci din Coaliție au respins această propunere.

Pe lângă liderii Coaliției de Guvernare, la întâlnire au participat și miniștrii Finanțelor și Energiei, dar și conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței, alături de Secretarul General al Guvernului.

Tema întâlnirii a fost concentrată în jurul eventualelor măsuri ce ar putea fi luate de Guvern pentru a duce la scăderea prețului carburanților, care crește aproape în fiecare zi și a ajuns – spun specialiștii – să fie cel mai mare din istorie.

Carburanţii standard se vând astăzi în România cu preţuri cuprinse între 8.56 lei/l și 9.79 lei/l. Din păcate, scumpirea carburanţilor nu se va opri.

Citește și: Profesor de economie: „Plafonarea prețului la combustibili este atât de proastă că trebuie exclusă de la bun început”. Ce soluții mai rămân | VIDEO

Dumitru Chisăliță: „În ultimele 6 luni s-a colectat 40% mai mult TVA – banii ar trebui să fie împărțiți cu consumatorii finali prin reducerea taxei pe valoarea adăugată”

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, propune o soluție:

„Statistic vorbind, din această creștere a prețurilor la benzină și motorină, urmare a faptului că TVA-ul reprezintă un procent din ceea ce înseamnă prețul de bază al produselor petroliere, asta arată că 40% mai mult TVA s-a colectat în ultimele 6 luni – bani care în mod normal, natural ar putea să fie împărțiți cu consumatorii finali prin reducerea taxei pe valoarea adăugată ca și procent și prin asigurarea că această reducere va ajunge la consumator și nu la furnizor”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Zilele trecute, social-democrații au cerut Guvernului fie plafonarea la 7 lei a prețului la carburanți, fie altă soluție în acest sens. Și transportatorii vor plafonarea la pompă a benzinei și a motorinei.

Președintele Senatului, Florin Cîţu afirmă, însă, că plafonarea ar duce la penurie: Ce companie ar mai aduce benzină şi motorină în România să vândă la un preţ mult mai mic decât cel determinat de piaţă?- se întreba el.

Sursa foto: Inquam Photo / Octav Ganea

Citește și: Eurobarometru: 62% dintre români nu cred că apărarea libertății și a democrației trebuie să fie o prioritate în detrimentul creșterii prețurilor

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.