Confidenţialitate

Plafonarea adaosului comercial la toate produsele românești, criticată de specialiști. Bogdan Glăvan: „Nu poți să tratezi producătorul român pe același picior cu producătorul străin” | AUDIO

Propunerea ministrului Agriculturii de a plafona adaosul comercial la toate alimentele românești este criticată de specialiștii în economicie. În emisiunea „Deșteptarea”, analistul economic Bogdan Glăvan a spus că măsura va duce la dispariția unor produse de pe rafturi, în condițiile în care furnizorii din import sunt companii mari care își permit să vândă cu un adaos comercial, pentru că produc mai ieftin și pe scară largă, spre deosebire de producătorii români. 

Bogdan Glăvan, analist economic: „Dacă tu vei obliga comerciantul sau producătorul să câștige mai puțin de pe urma producătorului român, rezultatul va fi că acesta va fi dezavantajat”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu poți să tratezi producătorul român pe același picior cu producătorul străin care, în cele mai multe cazuri, este mai mare. Și, în consecință, dacă tu vei obliga comerciantul sau producătorul să câștige mai puțin de pe urma producătorului român, rezultatul va fi că acesta va fi dezavantajat, va ieși de pe raft sau nu știu, probabil vor intra pe piața neagră. Se vor întâmpla o sumedenie de alte efecte nocive”, a declarat analistul economic, Bogdan Glăvan.

În opinia lui Bogdan Glăvan, statul ar trebui să ia măsuri pentru a reduce deficitul bugetar și a crește puterea de cumpărare a românilor. În plus, înainte de a fi aprobată propunerea ministrului Agriculturii, trebuie verificat dacă nu cumva o astfel de măsură încalcă legislația europeană – mai spune analistul economic.

Bogdan Glăvan, analist economic: Leii n-au valoare. Asta vedem când mergem la magazin

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O asemenea gogomanie nu mai există la nivel european. Urmează să vedem dacă va respecta legislația comunitară. Noi asta vedem când mergem la magazin. Că leii n-au valoare. Nu se întâmplă ceva ciudat cu laptele, cu untul, cu margarina, cu uleiul. Nu se întâmplă. Că dacă s-ar întâmpla ceva ciudat la noi cu margarina și cu brânza s-ar întâmpla și în Elveția, și în Franța, și în China, și în Africa de Sud”, a adăugat analistul economic, Bogdan Glăvan.

Criticat pentru activitatea sa la conducerea Ministerului Agriculturii, Florin Barbu se confruntă astăzi, în Camera Deputaților cu o moțiune simplă depusă de opoziție.

În documentul intitulat  „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”, parlamentarii USR îi cer ministrului Agriculturii Florin Barbu să cedeze funcția „pentru cineva mai priceput şi mai puţin nostalgic după comunism”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: USR cere demisia ministrului Agriculturii prin moțiune simplă, după ce acesta l-a numit pe Nicolae Ceaușescu „președintele nostru” | AUDIO