Confidenţialitate

Pitești: Inaugurarea monumentului dedicat așa-zișilor eroi ai fostei Securități, condamnat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. „Să le fie rușine” | AUDIO

Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost inaugurat la Pitești, în Cimitirul Eroilor. Evenimentul este condamnat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, cu atât mai mult cu cât el a avut loc în orașul unde s-au petrecut cele mai mari abuzuri al poliției politice, cunoscute sub numele de Fenomenul Pitești.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Incidentul de la Pitești nu poate fi sancționat în baza unei legi, pentru că o astfel de lege care să interzică însemnele și prezentarea ororilor comunismului – ca fapte eroice – nu există.

Daniel Șandru, directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului: „Vom relua discuțiile cu privire la o inițiativă legislativă care să privească ororile regimului comunist”

„Nu există, din nefericire, așa cum este legea pentru organizațiile sau manifestările cu caracter xenofob, antisemit și așa mai departe, însă vom relua discuțiile cu privire la o inițiativă legislativă care să privească simbolurile regimului comunist și ororile regimului comunist”, a spus Daniel Șandru.

Daniel Șandru: „Să le fie rușine”

În situația de la Pitești – spune Daniel Șandru – nu poate fi vorba sub nicio formă de eroi ai Securității.

„Inclusiv activitatea de informații, pe care o invocă cei care au făcut acest eveniment, internă sau externă a securității a avut o puternică amprentă represivă. Așa-zisul front nevăzut, pe care din nou îl invocă cei care au organizat acest eveniment este, de fapt, folosit de propaganda sovietă. În realitate, era doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv. Și mai spun un lucru: să le fie rușine”, a spus Daniel Șandru.

Cine a organizat evenimentul

Evenimentul de la Pitești, prin care s-a dezvelit un monument închinat unor așa-ziși eroi ai Securității a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii, condusă de un fost ofiţer de securitate.

El a declarat că monumentul este „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României, folosind arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”.

Sursa foto: Captura foto / YouTube / Arges Press

Citește și: Reabilitarea Memorialului „Închisoarea Tăcerii”, cea mai mare investiție într-un muzeu românesc în ultimii 33 de ani. Banii vin prin PNRR | AUDIO