Pilonul II de pensii ar putea fi naționalizat, avertizează NN Pensii

Cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România – NN Pensii – avertizează că, în spațiul public, au apărut discuții privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private.

Dacă această măsură va fi pusă în practică de guvern, toți cei care au cotizat la Pilonul II de pensii s-ar putea trezi că banii lor se întorc în administrarea statului.

Toți angajații în vârstă de până în 35 de ani sunt obligați să cotizeze la Pilonul II de pensii, iar banii acumulați de actualii salariați vor suplimenta pensia pe care aceștia o vor primi de la stat. Ultimele estimări făcute de specialiști arată că un român care va ieși la pensie în 2032 va primi de la stat mai puțin de 30% din ultimul salariu, așa că aceste cotizații la pilonul II de pensii vor completa veniturile sale până la aproape 40%.

Fondul de pensii NN atrage atenția însă că banii cotizați pentru pensiile private obligatorii s-ar putea întoarce în administrarea statului. De altfel, NN Pensii le-a trimis tuturor clienților înștiințări în privința acestui lucru.

„În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziţie (site, mass-media, e-mail), te vom ţine la curent cu informaţiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii”, menționează NN Pensii.

Naționalizarea pensiilor private a fost adusă recent în discuție de prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu care a spus că guvernul ia în calcul acest lucru pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar.

Dar ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan a spus că aberație mai mare ca aceasta nu a auzit. Ministrul a precizat că evoluțiile sunt foarte bune și nu există nicio rațiune pentru a vorbi despre naționalizarea Pilonului II de pensii.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS