Confidenţialitate

Piese și Mașini: Rolul femeilor in industria auto

La Piese și Mașini ,Radu Costantinescu și Dan Vardie continuă să vorbească despre rolul pe care l-au avut femeile în industria auto.

Poate cel mai important nume pentru automobil și istoria sa îl reprezintă Bertha Benz.

Aceasta, pe lângă faptul că și-a susținut soțul și s-a implicat financiar, a avut curajul de a arăta în 1888 că primul prototip motorizat funcționează.
A făcut ceea ce Karl Benz n-a vrut să întreprindă și așa a devenit primul om din lume care a condus automobilul! Da primul șofer din lume a fost o femeie! Mai mult, grație experienței acumulate de-a lungul a celor peste 100 de kilometri parcurși, a inventat sistemul de frânare eficient și a ajutat la perfecționarea Benz Patent-Motorwagen.

Cinci ani mai târziu, Margaret Wilcox a înțeles utilitatea automobilului și potențialul uriaș pe care îl are acesta, așadar s-a axat pe ridicarea nivelului de confort. A inventat primul sistem de încălzire pentru habitaclu. Sistemul pus la punct de ea a servit ca inspirație timp de aproape 55 de ani. Cu alte cuivinte , timp de aproape jumătate de secol, sistemul de încălzire inventat de dna Wilcox, s-a predat la școala tehnică iar producătorii l-au pus pe mașini fără să schimbe nimic!

Anul 1909- adică acum 112 ani!- a marcat un alt moment important din industria auto, când Alice Ramsey a făcut primul drum din estul Statelor Unite până în vestul țării din America de Nord.

Înainte de începerea propriu-zisă a Primului Război Mondial, tot o femeie Florence Lawrence a inventat atât semnalizatoarele, cât și stopurile.

Un an mai târziu, Wilma Russey devenea primul șofer de taxi din New York City, un lucru pe care nu îl credea nimeni posibil. Și-a dus cariera la bun sfârșit, ieșind la pensie în 1948.

Hedy Lamarr a inventat radioul auto în 1942, iar 14 ani mai târziu Gladys West punea bazele primului GPS.

O victorie demnă pentru femeile din toată lumea a avut loc în 2005, an în care Michelle Christensen a fost numită designer auto la Acura, unde a influențat categoric modul în care arată mașinile premium pe care Honda le produce pentru piața din America de Nord.
Americanii o îndrăgesc și pe Danica Sue Patrick. Aceasta a fost prima femeie care a câștigat o cursă Indy în 2008.

Mary Barra, a fost prima femeie aleasă CEO a unui important producător internațional de automobile –GM- încă din 2014. Funcție pe care o ocupă și azi!