Confidenţialitate

Pierderi dramatice pe bursele din întreaga lume

Deja i se spune “Lunea neagră” chiar și de către conducerea Chinei – bursa de la Shanghai a pierdut într-o zi tot ceea ce cîștigase în anul precedent, iar prăbușirea sa a produs panică pe piețele financiare internaționale: pe Wall Street, la Londra, în Paris sau la Frankfurt, principalii indici scad în ritm accentuat.

Pierderi la BVB

Căderea bursei din București s-a accelerat în a doua parte a zilei pînă la 8%, urmînd piețele externe din Europa, iar site-ul Bursei de Valori București nu a mai putut fi accesat – problemă cauzată de traficul foarte intens. Indicele BET – cel care include cele mai lichide zece acțiuni – a coborît cu 8 procente, iar BET Plus, cu 7.9%. BET Plus măsoară cele mai lichide 34 de titluri din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine. Dintre marile companii cotate pe Bursa de Valori București, Fondul Proprietatea se afla în declin cu aproape 10%, iar OMV Petrom cu aproape 9%. Acțiunile Banca Transilvania au pierdut 8,7% din valoare, iar cele ale companiei Electrica – peste 5 procente. Bursa din Shanghai s-a prăbușit la un nivel nemaiatins din 2007 încoace – investitorii se tem de impactul pe care îl va avea încetinirea creșterii în cea de-a doua mare economie a lumii.

Panica s-a instaurat pe piețele internaționale

Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate înregistrate vineri de acţiunile din Statele Unite şi Europa. Panica pare să se fi instalat pe bursele din toată lumea – pe Wall Street și la Paris unii indici au pierdut 7%, iar la Londra scăderea a fost de aproximativ 4,5. Autoritățile din China vor să impulsioneze competitivitatea exporturilor, drept pentru care au hotărît acum două săptămîni să devalorizeze moneda națională, yuanul. Consecințele abia ce încep să se facă resimțite, se tem observatorii piețelor de capital. Mai îngrijorător, ele nu vor trece peste noapte, spune un analist citat de cotidianul britanic The Guardian. Potrivit lui Fraser Howie, prima victimă a căderii burselor este conducerea politică a Chinei, în frunte cu președintele și cu premierul statului comunist. În opinia sa, o eventuală stabilizare va dura mai mult decît se anticipează acum:„Mahmureala nu trece în cinci minute”.