Confidenţialitate

Pierderi de 650 de miliarde de dolari pentru companiile chineze de IT după ce Beijingul a impus restricții pe internet

Acţiunilor companiilor chineze din domeniul tehnologiei au înregistrat vineri scăderi dramatice, din cauza reglementărilor autorităților de la Beijing asupra sectorului internetului. Bursa din Hong Kong a atins cel mai mic nivel din ultimele 10 luni, iar pierderile din această săptămână pentru companiile IT listate la bursele chineze au înregistrat pierderi de 650 de miliarde de dolari.

“Nu este doar un motiv de îngrijorare, ci mai multe, iar investitorii îţi reduc expunerea la China. Aproape în fiecare zi vin ştiri negative de la Beijing, ceea ce dă impresia că nu se întrevede un sfârşit”, a apreciat Dave Wang, manager de portfoliu la Nuvest Capital în Singapore.

Autorităţile de reglementare din China au emis marţi un set masiv de reglementări pentru sectorul internetului, interzicând concurenţa neloială şi restricţionând folosirea datelor utilizatorilor, cea mai recentă măsură împotriva puternicelor companii chineze din domeniul tehnologiei.

China şi-a intensificat controlul asupra platformelor de internet, susţinând că există riscul unor abuzuri din cauza poziţiei de pe piaţă, care ar putea afecta concurenţa, informarea consumatorilor şi încălcarea drepturilor acestora.

Anunţul vine după ce în ultimele săptămâni, autorităţile de la Beijing au intensificat reglementarea platformelor de comerţ electronic şi a companiilor din domeniul tehnologiei financiare (fintech).