PIAȚA VICTORIEI | Pleacă sau nu Tudorel Toader? „Liviu Dragnea nu mai e interesat de OUG. Speranța lui e acum la Valer Dorneanu” – AUDIO

Funcția ministrului Justiției, Tudorel Toader, nu e în mod real amenințată de PSD în acest moment, în ciuda conflictului deschis cu Liviu Dragnea și a avertismentelor publice lansate de social-democrați. Este una dintre concluziile dezbaterii din această seară din „Piața Victoriei”, de la Europa FM, cu gazetarul Cristian Tudor Popescu și jurnalistul Moise Guran.

PSD nu îl va înlătura pe Tudorel Toader, anticipează scriitorul Cristian Tudor Popescu, cu argumentul că o încercare de a-l remania l-ar readuce în joc pe președintele Klaus Iohannis, în detrimentul PSD.

„Liviu Dragnea nu mai e interesat de soluția Tudorel Toader. L-am văzut după cum apare pe la televizor, după cum i se mișcă mustața. Se vede, nu-l mai interesează. Speranța lui e în altă parte acum și este la Valer Dorneanu”, spune gazetarul în perspectiva deciziei așteptate miercuri la Curtea Constituțională în privința legalității completurilor de trei judecători, contestate de deputatul PSD Florin Iordache în numele președintelui Camerei Deputaților.

În analiza lui Cristian Tudor Popescu, o eventuală decizie de admitere a existenței uni conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe care mizează PSD, ar „rezolva” și problema dosarului „Bombonica” în care este așteptată o sentință pe 15 aprilie.

„Dacă îi desființează acum hotărârile completurilor de trei, atunci a rezolvat problema. Pe loc. Dragnea își dă seama – Todorel Toader nu dă (ordonanțele de urgență care să modifice Codurile Penale, n.red.), iar dacă îl schimbă pe Tudorel Toader, până ajunge cu Iohannis, cu o mie de complicații să impună un nou ministru al Justiției care să îi dea lui ordonanța respectivă, trece baba cu colacii, trec alegerile. Nu se știe dacă mai e el prin funcție până atunci”, explică Cristian Tudor Popescu.

În opinia lui Moise Guran, mai importantă decât răspunsul pe care Curtea Constituțională i-l va da lui Florin Iordache este decizia pe care ar urma să o ia marți. Pe 9 aprilie judecătorii au de ales dacă invalidează sau nu ordonanța 14 din 2017, adică actul prin care celebra ordonanță 13 a a fostului ministru Florin Iordache a scos sute de oameni în stradă. O anulare a acesteia ar reînvia OUG 13, spune Moise Guran.

„Ziua de miercuri e foarte periculoasă la CCR, dar și ziua de marți e la fel de periculoasă. Mâine, la CCR e termen într-un proces la fel de periculos. A plecat de la o plângere a Alinei Bica, în 2017, care a cerut declararea ca neconstituțională a OUG 14, cea care a anulat OUG 13. În momentul de față, sunt 16 plângeri împotriva OUG 14. Curtea Constituțională se putea pronunța la sfârșitul lunii martie, dar a amânat pentru 9 aprilie. Eu mă tem mai mult de ziua de mâine pentru că aceea cu completurile de trei judecători e o imbecilitate care nu ar putea trece de nicio Curte decentă din lume”, crede jurnalistul Moise Guran.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS