Confidenţialitate

Piața Victoriei | Oferta partidelor pentru europarlamentare. Aveți cu cine vota?

Partidele au intrat deja, neoficial, în campania pentru alegerile din 26 mai. Este ziua în care românii vor decide, la vot, numele celor 33 de deputați care îi vor reprezenta în Parlamentul European timp de 5 ani.  Știm cât costă alegerile – 252 de milioane de lei -, știm ce miză are scrutinul și totuși, cu două luni înainte de scrutin, listele pentru europarlamentare ale principalelor formațiuni politice, PSD și PNL, sunt încă în negociere.

Există o ofertă politică veritabilă sau mai degrabă o tentativă a marilor partide de a descuraja prezența la vot a nehotărâților?

Discutăm despre numele și mesajele pe care partidele le pun pe masă cu gazetarul Cristian Tudor Popescu și cu jurnalistul Moise Guran în ediția din această seară a emisiunii Piața Victoriei, cu Anca Simina.

Vă invităm să ne trimiteți răspunsurile dumneavoastră la întrebarea „Aveți sau nu cu cine vota la europarlamentare?” pe pagina de Facebook Radio Europa FM.

La PSD se cunoaște deocamdată oficial doar numele lui Claudiu Manda, actual vicepreședinte al Senatului. PNL a pus pe lista scurtă doi primari de mari orașe – Mircea Hava și Gheorghe Falcă – pe fostul președinte al PDL, Vasile Blaga, pe fostul ministru liberal Dan Motreanu și câțiva actuali europarlamentari – Siegfried Mureșan, Cristian Bușoi, Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Alina Vălean. Pentru a deschide însă lista, liberalii sunt în negocieri cu realizatorul tv Rareș Bogdan.

ALDE merge mai departe cu Norica Nicolai, Renate Weber și a rezervat un loc eligibil pentru fostul președinte al AEP, Daniel Barbu. Ovidiu Silaghi, Varujan Vosganin, Andrei Gerea se regăsesc de asemenea pe lista ALDE.

UDMR a decis păstrarea lui Winkler Iuliu drepot cap de listă, urmat de  Vincze Lorant, Hegedus Csilla, Oltean Csongor și Sogor Csaba.

Pro România merge în primele alegeri cu Corina Crețu, actualul comisar european pentru politici regionale. Victor Ponta va fi, de asemenea, pe listă, cu toate că și-a anunțat deja intenția de a se retrage după alegeri.

Lista Alianței 2020 (USR și PLUS) este deschisă de Dacian Cioloș și de Cristian Ghinea. Pe locuri eligibile – Dragoş Pîslaru (PLUS), Clotilde Armand (USR), Dragoş Tudorache (PLUS), Nicolae Ştefănuţă (USR) și Vlad Botoş (USR).

UNPR încearcă o revenire în politică prin candidaturile lui Ilie Năstase și Anghel Iordănescu.