Confidenţialitate

Piața Victoriei | Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu explică cum se ridică un spital „ca afară” | VIDEO

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu sunt fondatoarele Asociației Daruiește Viața și au venit la Piața Victoriei, în emisiunea Monei Nicolici, pentru a vorbi despre un proiect ambițios: ridicarea din fonduri private a primului centru medical pediatric din România, la Marie Curie.

Oana Gheorghiu: „Am terminat de ridicat clădirea, noi estimăm că la jumatatea anului viitor va fi gata și vom începe testele… astfel încât la finalul anului viitor să fie funcțional și pacienții să poată beneficia de investiție.”

Carmen Uscatu: „Blocul operator va fi făcut exclusiv din sticlă, pentru că se poate curăța foarte ușor, pentru a reduce infecțiile, iar pe partea de radioterapie vom avea cele mai noi echipamente din lume. Vrem să ne adresăm medicilor români plecați în străinătate, care vor să vină să lucreze în România în spitalul acesta de copii, care aduce multe premiere.”

Fondatoarele Asociației Daruieste Viața sunt de părere că, pentru a avea un spital ca în străinătate, nu este suficient să ai doar resursele materiale.

Oana Gheorghiu: „Nu-i suficient să avem o clădire, trebuie să avem și personalul potrivit. Vrem să atragem medici din afară și, dacă am reușit să convingem 250.000 de oameni care să pună o cărămidă la acest spital, vom găsi și câteva zeci de medici care să vină.”

În plus, o altă problemă cu care se confruntă sistemul medical din România o reprezintă suprasolicitarea medicilor, care nu mai au timp efectiv să își facă meseria așa cum ar trebui.

Carmen Uscatu: „Cred că medicului ar trebui să i se dea șansa de a lucra după niște proceduri astfel încât să-i ușureze viața. Medicul are nevoie să învețe empatia, prin cursuri de comunicare, prin a-l ajuta pe medic cum e să fi de partea cealalată și dacă știi lucrul acesta înveți și cum să dai această veste. Un act făcut cu profesionalism înseamnă și această empatie, care îl ajută foarte mult pe pacient.”

Oana Gheorghiu a dezvăluit la Piața Victoriei care este bugetul estimativ pentru construcția unui spital oncologic, bani de care țara noastră a beneficiat în ultimii zeci de ani, astfel că în acest moment ar fi trebuit să avem mai multe spitale realizate din fonduri de stat.

„Bugetul total pe care l-am estimat în momentul de față este undeva la 30 milioane de euro, construcție și echipamente. Aici partea cea mai costisitoare o reprezintă instalațiile specifice tratamentelor oncologice. Pentru România, o țară care a avut acești bani, nu putem spune că nu a avut bani să construiască astfel de spitale, trebuie doar mai multă presiune.”

Odată ce construcția spitalului va fi finalizată, acesta va trebui să fie dotat nu doar cu aparatura necesară, ci și cu personal de specialitate. Din păcate, fondatoarele Asociației Daruiește Viața spun că le este foarte greu să comunice cu autoritățile.

Carmen Uscatu: „Noi nu am reușit să primim de la Ministerul Sănătății o aprobare pentru structura de personal. Urmează să facem angajări, dar pentru asta avem nevoie de sprijinul autorităților.”

Oana Gheorghiu: „Cu Ministerul Sănătății nu avem parteneriat, noul ministru a intrat în vâltoarea pandemiei, dar joia trecută ne aflam la Marie Curie și am trecut pe la domnul manager și a apărut și domnul ministru. Am avut o discuție și i-am spus tot ce aveam de zis, ne-a promis sprijin măcar pe aprobarea structurii de personal.”

Cât despre noul spital construit din donații private la Marie Curie, inițiatoarele proiectului spun că acesta va fi unul de care vor putea beneficia toți pacienții.

Oana Gheorghiu: „El va fi un spital de stat și toate tratamentele vor fi decontate de Casa de Sănătate. Propunem un parteneriat public-privat în care să asigurăm un management profesionist, care să i se dea voie să aibă pârghiile necesare. Un spital din România care vrea să angajeze o infirmieră trebuie să aibă acordul ministrului.”

Carmen Uscatu: „La Marie Curie am vrea să existe un campus medical, din acest motiv mai facem o clădire, mai construim un spital, care va face parte integrantă din acest spital, o cantină pentru personalul medical.”

Vezi aici emisiunea integrală:

https://www.facebook.com/europafmromania/videos/1604488949742222/