Confidenţialitate

PIAȚA VICTORIEI. E sau nu PSD istorie? | C. T. Popescu: “Ouăle pe care le-a depus microbul Dragnea în instituții sunt tot acolo”

Condamnarea lui Liviu Dragnea nu înseamnă automat și sfârșitul epocii pe care liderul PSD a ilustrat-o  – este concluzia dezbaterii din „Piața Victoriei” cu gazetarul Cristian Tudor Popescu și jurnalistul Moise Guran, după ce fostul vicepremier, ministru, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Consiliului Județean Teleorman a ajuns în penitenciarul Rahova.

Tentat să declare PSD deja istorie – „istoria încheiată a Partidului Comunist” -, Moise Guran își nuanțează analiza după observația lui Cristian Tudor Popescu „ouăle pe care le-a depus microbul Dragnea în atâtea instituții ale acestui stat sunt tot acolo și au crescut”.

„Nu este istorie câtă vreme se mai află la guvernare și câtă vreme ouăle pe care le-a depus microbul Dragnea în atâtea instituții ale acestui stat sunt tot acolo și au crescut. Rămâne la guvernare Dăncilă, rămân în Parlament, în majoritate, Iordache, Nicolicea, Nicolae, Tăriceanu, rămân la Curtea Constituțională Dorneanu și ai săi – toate ticăloșiile lui Dragnea au fost făcute cu niște inși -, rămân procurorii din „Gestapo”, din Secția aia specială. Ăștia sunt procurori, nu PSD-iști. Cu ajutorul lor s-au făcut ticălășiile cum a fost încercarea de a o aresta pe Codruța Kovesi să nu ajungă la Bruxelles și luarea dosarului TelDrum. Nu Carmen Dan – Carmen Dan, bineînțeles, e scula lui Dragnea -, dar sunt așa-ziși meseriași acolo – în Poliție, în Jandarmerie – care trebuie să răspundă pentru Topoloveni, pentru 10 august”, spune Cristian Tudor Popescu.

Efectul „Dragnea” rămâne propagat și în instituțiile mai puțin vizibile din județe, e de acord Moise Guran. „Peste tot – și în inspectoratele școlare, și la conducerea spitalelor. Da, așa arată România. Dar ceea ce a trăit pe 26 mai e faptul că o altă generație devine dominantă în această țară. Cursul acesta este implacabil. Schimbarea unei generații cu alta e cea care forțează schimbarea clasei politice. Încă nu s-a produs, pe 26 mai a fost primul pas. Dar, pe termen lung, acest partid se va stinge odată cu generația care a trăit anii `70. Această generație nu mai e dominantă și, pe termen lung, acest partid se stinge”, crede el.

Deși încurajată de o prezență masivă la vot pe 26 mai, schimbarea de direcție nu poate apărea totuși instantaneu și nici nu poate fi dusă până la capăt dacă electortul renunță.

Chiar și pe acest val de entuziasm arătat la vot, Cristian Tudor Popescu rămâne optimist-moderat: „Nimic nu este implacabil. Istoria o fac oamenii. Noi facem istoria. Acum activarea este extraordinară. Poporul ăsta al meu se scoală din somnul ăla din imn, tresare țipând și reușește să mă lase cu gura căscată. N-aș vrea să se culce la loc.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Moise Guran: „PSD nu se solidarizează cu Dragnea”

Mai mult, diversiunea creată de Liviu Dragnea care și-a trimis șoferul să dea ocol străzilor în mașina sa în timp ce el urca într-un Duster al poliției denotă mai degrabă convingerea unui lider politic că nu acesta este sfârșitul său în viața publică, a explicat Cristian Tudor Popescu.

„De ce își trag haina peste cap când intră în pușcărie?  Ca să nu existe nicio probă video a intrării lor în pușcărie sau a calității lor de inși cu cătușe. Dragnea, în acest moment, își imaginează în continuare un viitor pentru el. În politică, nu știu. N-a vrut să rămână în conștiința publică acest moment al încarcerării lui – al polițistului care îi pune mâna pe cap, al momentului intrării lui în pușcărie – pentru că și-a făcut planul să spună în continuare că a fost condamnat de statul paralel, pe nedrept. Până și în acest ultim moment și-a regizat sceneta asta în care s-a camuflat gândindu-se la viitor”, spune gazetarul care admite că a așteptat să vadă pe ecrane imaginea păolițistului care îi pune, de regulă, condamnatului palma pe creștet înainte de a-l împinge în dubă.

Sceptic că episodul Liviu Dragnea s-a încheiat odată cu această condmnare este și Moise Guran. Cu atât mai mult cu cât pe 5 iunie Curtea Constituțională are de luat decizia în privința completurilor de trei judecători, o decizie care poate redeschide subiectul dosarului angajărilor fictive din Teleorman.

„Urmează decizia CCR care îi poate da o cale de atac extraordinară. Îl poate trimite din nou în fața Înaltei Curți să ceară rejudecarea. Nu știu însă dacă cineva va mai sări pentru el. Nici chiar CCR. În afară de asta, la PSD nu a fost o solidarizare cu Dragnea”, remarcă Moise Guran.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.