Confidenţialitate

Piața Victoriei | Patru ani cu Trump președinte – “o croazieră care te duce la altă destinație”

Aurelian Crăiuțu, profesor de științe politice la Indiana University, și Sorin Adam Matei, profesor de științele comunicării la Purdue Universityau fost invitații lui Alice Iacobescu în Piața Victoriei, pentru a discuta despre cea mai importantă campanie prezidențială ce are loc în aceste momente, cea din Statele Unite ale Americii.

Cu doar o săptămână înainte de alegerile oficiale, peste 70 de milioane de americani au votat deja și nu este exclusă o participare record la scrutinul de pe 3 noiembrie.

Aurelian Crăiuțu: „Este clar că scrutinul actual este un fel de referendum legat de personalitatea lui Donald Trump. (…) Țara se află într-o situație dificilă, în mod normal, oamenii când se duc la vot judecă dacă au o situație mai bună acum decât în urmă cu patru ani. Situația în pandemie este una gravă în Statele Unite, există sentimentul că te afli într-un vapor fără conducător, fără direcție precisă.”

Mai mult, Sorin Adam Matei a spus în Piața Victoriei că americanii sunt împărțiți în două tabere, iar diferențele de opinie sunt date de modul în care oamenii își doresc un viitor.

„Suntem într-o situație similară cu un film apocaliptic, dar nu cred că apocalipsa este naturală, ci socială. (…) Avem de a face cu o distanțare enormă între două tipuri de comunități umane și politice. (…) Avem o opțiune foarte clară de a fi american, mai tradițional, mai legat de economie și de viața tradițională și un alt tip de american, care reprezintă opoziția la guvernarea lui Trump, care vrea să transforme America în ceva foarte nou și foarte diferit, mult mai nou și mult mai diferit decât ea este în momentul de față”, este de părere profesorul de științele comunicării de la Purdue University.

„America a fost dintotdeauna o țară foarte diversă, ce ține aceste state împreună a fost tot timpul o chestiune tensionată, aceste tensiuni au luat proporții mari în clipa de față. Președintele Trump a aruncat asupra alegerilor o urmă de îndoială (…) a invocat permanent spectrul unui oponent, ceva din umbră (…) iar teoriile conspiraționiste au revenit, întreaga societate pare a fi inundată de conspirații”, a completat Aurelian Crăiuțu.

Toate aceste lucruri, plus multe altele, cum ar fi inclusiv îngreunarea accesului la vot în anumit state, crează un sentiment de epuizare a populației, este de părere profesorul de științe politice la Indiana University.

Cei patru ani cu Donald Trump la Casa Albă au fost descriși de Sorin Adam Matei ca fiind o excursie cu vasul de croazieră, în care ți s-a promis că mergi undeva și ai ajuns în altă parte, iar acest lucru a generat o schimbare inclusiv în mass-media americană.

„Modul lui de a face politică a creat foarte multă anxietate publică. (…) Presa americană, care se mândrea până la acest ciclu electoral cu atitudinea ei foarte profesională și foarte obiectivă, a fost cuprinsă de o febră de anxietate existențială, care o face mult mai puțin obiectivă față de cum era”, a mai spus Sorin Adam Matei în Piața Victoriei.

Astfel, Statele Unite, în loc să progreseze, pare mai degrabă un stat din trecut.

Sorin Adam Matei: „Am plecat din România acum 30 de ani și mă trezesc în România de acum 30 de ani. Avem de a face cu o țară în care există două tabere, oamenii de bine și ole ole, FSN și anti-FSN. Ne aducem cu toții aminte cât de mult poate dăuna unei societăți când oamenii sunt motivați numai de emoții și de anxietate.”

Pe de altă parte, Aurelian Crăiuțu spune că au fost și unele lucruri bune realizate de administrația Trump, însă cele mai multe decizii luate de șeful statului par să aibă o motivație personală.

„Unele politici au fost bune, ca de exemplu tăierea unor reglementări care erau foarte birocratice, pe de altă arte se poate spune că acea reducere a taxelor din 2017 a a venit la timp prost, pentru că a crescut deficitul bugetar al țării. (…) Presiunea pe care președintele a pus-o asupra Procurorului General să deschidă anchete în care să-i urmărească pe adversarii săi politici reprezintă o încălcare flagrantă a legii, este un exemplu de țară bananieră”, susține Crăiuțu.

Cu toate acestea, Donald Trump pare să fie un om care să învețe din propriile greșeli, este de părere Sorin Adam Matei: “Trump, la început, a dat din aripi să dea ordine, unul mai contradictoriu ca altul. (…) Pe urmă, el a învățat din propriile greșeli și a investit miliarde de dolari în programele de vaccinare care vor da roade, eu sunt sigur că va exista un vaccin în Statele Unite până la sfârșitul anului care va fi credibil. (…) A învățat că trebuie să se concentreze pe un lucru și să dea oamenilor ceva, el a hotărât că acest ceva să investească în vaccin.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: