Confidenţialitate

Alegeri în SUA: Număr record de voturi | AUDIO

Peste 70 de milioane de americani au votat deja pentru alegerile prezidenţiale, de două ori mai mult decât numărul înregistrat cu o săptămână înainte de ziua alegerilor din 2016, potrivit datelor publicate de US Elections Project, citate de Reuters.

Datele surprind un ritm record de votare care ar putea duce la cea mai mare prezenţă la urne din ultimul secol şi arată nivelul ridicat de interes față de confruntarea dintre Donald Trump şi Joe Biden, dar şi dorinţa alegătorilor de a reduce riscul de infecţie cu coronavirus.

Numărătoarea paralelă a partidului Democrat arată că Joe Biden are un avantaj în fața actualului președinte Donald Trump.

Partidul Democrat deţine un avantaj semnificativ în faza timpurie a alegerilor din 3 noiembrie datorită voturilor prin corespondenţă, modalitate criticată vehement de Trump, preşedintele ridicând problema fraudelor încă din luna august.

Este posibil să asistăm din nou la situația din urmă cu 4 ani, când Hillary Clinton a luat cele mai multe voturi ale cetățenilor, însă Colegiul Electoral l-a desemnat pe Trump câștigător, spune Aurelian Crăiuțu, profesor de științe politice la Indiana University:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Michael McDonald, profesor în cadrul Universităţii din Florida care gestionează US Elections Project, estimează că numărul de voturi va atinge 150 de milioane, 65% dintre totalul alegătorilor eligibili, cea mai mare rată din 1908 încoace. Vor face diferența așa-numitele “swing states”, în care de obicei există variații de vot de la un scrutin la altul.