Confidenţialitate

Piața Victoriei: Ce putem face pentru a salva fericirea copiilor, prinsă între pandemie și frici | VIDEO

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision Româniavine în Piața Victoriei, alături de Mona Nicolici, pentru a discuta despre ce mai înseamnă bunăstarea copiilor noștri în vremuri de pandemie și cum se vede fericirea prin ochii lor.

Un raport World Vision România, intitulat ”Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”,   arată că unu din 14 copii (7%) afirmă că au o viață rea.

„M-aș uita la un indicator care este extrem de important, fericirea copiilor, 21% dintre copii ne spun că nu sunt fericiți.”

Și asta nu este cea mai mare problemă descoperită de World Vision cu ocazia studiului efectuat în 2020:

„Studiul acesta este un studiu pe care World Vision îl face din 2012. Motivele pentru nu sunt fericiți sunt foarte detaliate în studiul nostru, 1 din 10 copii nu are în continuare suficientă mâncare, (…) 80% dintre gospodării ne spun că fac în continuare munci pe lângă casă, asta înseamnă că nu se prezintă la orele pe care ar trebui să le aibă online. În plină criză, copiii din aceste gospodării nu se spală pe mâini.

Motivul pentru care nu o fac este lipsa accesului la apă și produse de igienă, spune Mihaela Nabăr. O altă statistică îngrijorătoare arată că  71% dintre tineri afirmă că violența este întâlnită în școală.

„Dincolo de asta, ce ne mai spun copiii este că persoana de încredere pentru ei, 79%, ar trebui să fie părintele, ori când mă uit la încrederea în părinte, aceasta a scăzut din 2018 cu 14%. Această violență care se întâmplă în școală, ea se întâmplă și acasă.”

Astfel, lucrurile par să meargă într-o direcție nefavorabilă, spune Mihaela Nabăr, motiv pentru care este nevoie de o colaborare între ONG-uri și autoritățile centrale:

”În timpul în care noi intervenim, lucrurile se degradează în paralel. Ce ar trebui să facem cu toții, m-aș uita la ce fac autoritățile centrale, cum colaborăm, cum folosim aceste studii, aceste date, astfel încât să construim politici publice.”

În Piața Victoriei au venit și Roxana și Andreea, două membre ale Consiliului Consultativ al Elevilor World Vision România, prilej cu care au fost întrebate de Mona Nicolici cum ne dăm seama de fericirea unui copil.

Roxana a spus că „cea mai simplă modalitate de a identifica bunăstarea unui copil este să vezi de câte ori zâmbește”, în timp ce Andreea a adăugat: „copiii fericiți se simt, e un sentiment în jurul lor care te face și pe tine fericit.”

În direct a intrat și psihologul Gáspár György, care a vorbit despre cum se simt în aceste zile copiii, puși în fața unor mulțime de schimbări:

Gáspár György: „Sunt zile în care sunt mai fericiți, zile în care sunt mai triști, mai speriați. În cultura românească cultura emoțională nu e o prioritate, iar asta se vede cel mai bine în situații de criză, cum este și aceasta.”

Psihologul a vorbit și despre efectele pe termen lung ale restricțiilor asupra celor mici:

„Rata tulburărilor de anxietate și de depresie va crește foarte mult. Mă aștept să crească destul de mult rata acestor dificultăți, copii probabil vor avea dificultăți de concentrare, de atenție, interacțiunea cu cei de aceeași vârstă. Din fericire încă mai putem face foarte multe lucruri.”

Mona Nicolici a revenit la Roxana, eleva din echipa World Vision, de la care a vrut să afle de ce pare că nu se schimbă nimic în România.

„ Lucrurile se fac, dar pe o parte câștigăm și pe cealaltă pierdem, lucruile s-ar schimba dacă ar fi niște inițiative constante și asta s-ar face mult mai eficient dacă copiii ar fi consultați. Dacă am forma o echipă puternică sunt sigură că am face o mulțime de lucruri care ar fi în avantajul nostru, al tuturor”, a răspuns Roxana.

Ce am putea face pentru a fi o echipă a răspuns Gáspár György: „Avem o nevoie foarte mare de a vorbi despre nevoile noastre, despre fricile și anxietățile noastre, e foarte important să ieșim din această atitudine individualistă. Am intrat într-un fel de carantină în ceea ce privește nevoile noastre.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: