Confidenţialitate

Piața Victoriei: Cât de surprinși ar trebui să fim, de fapt, de rezultatul alegerilor parlamentare | VIDEO

Mona Nicolici și sociologul Claudiu Tufiș vă invită în Piața Victoriei, pentru o analiză a săptămânii ce vizează alegerile parlamentare și mai ales scorurile, unele surprinzătoare, pe care le-au obținut partidele.

Sociologul Claudiu Tufiș spune că situația actuală ține foarte mult și de faptul că în România sunt organizate diverse alegeri la aproape fiecare doi ani:

„România, din 2007 încoace, a avut alegeri la aproape fiecare doi ani de zile, s-a adăugat și calendarul electoral al Uniunii Europene, și atunci s-au tot rostogolit lucrurile, rezultatul fiind că întreaga societate a fost într-o stare de frenezie electorală fără a avea timp să ne gândim la rezultatul alegerilor.”

Astfel, partea negativă a alegerilor democratice constă în faptul că alegătorii nu au suficient timp la dispoziție pentru a analiza reușitele sau lipsa de rezultate a celor pe care îi votează, spune sociologul, la Piața Victoriei:

„Este un exercițiu democratic, alegerile sunt un lucru bun, însă poate să aibă și efecte mai puțin plăcute, oamenii nu au timp să evalueze cu adevărat performanța. Politicienii au gândit întodeauna mișcările cu gândul la următoarele alegeri.”

Cu alte cuvinte, politicienii au știut să se adapteze momentului și nu și-au dat seama de efectele și de schimbările din societate. „Și ei sunt într-o oarecare măsură victime ale contextului în care ne aflăm”, mai spune Claudiu Tufiș.

În plus, modul  în care consumăm informația s-a schimbat în ultima perioadă, cu precădere în timpul pandemiei, spune Mona Nicolici. Astfel, este tot mai greu să filtrăm informațiile adevărate, este de părere sociologul Claudiu Tufiș, la Europa FM:

„Ne-am mutat din ce în ce consumul de informație, din zona clasică înspre zona online-ului, și avem un bombardament de informații care este greu de navigat. În prezent, cei care se informează în principal din online, dacă nu au o educație mass media, nu au nicio șansă în a înțelege ce informație să accepte ca fiind adevărată. Când ai atât de multe informații, este greu să îți iei răgazul să stai să le analizezi.”

Mai mult, pentru a explica rezultatul alegerilor parlamentare este necesar de luat în calcul și componenta emoțională din timpul pandemiei, lucru de care politicienii par a fi uitat, spune Claudiu Tufiș:

„Este cu siguranță un efect acolo, dacă ne uităm la modul în care politicienii s-au purtat în acest an, (…) în mod normal politicienii trebuiau să știe că urmează o criză de sănătate. ”

Cât despre surpriza acestor alegeri, respectiv intrarea în Parlament a partidului AUR, înființat în urmă cu doar un an, sociologul spune că nu se aștepta nimeni la acest lucru din simplu fapt că nu se mai fac studii academice:

„De fapt, nu prea facem studii, mă refer aici la studii academice. (…) În mai toate țările ceva mai dezvoltate decât noi  din punct de vedere economic, există studii de acest tip anuale, (…) și în România au existat pentru o perioadă. Noi, sociologii, am tot încercat să găsim spirjin pentru această idee, din păcate întotdeauna răspunsul a fost nu avem fonduri pentru așa ceva. Strict academic, să încercăm să identificăm valorile românilor, avem date la 4-5 ani.”

Claudiu Tufiș a mai explicat, la Piața Victoriei, că, în ciuda percepției generale, tinerii au ieșit la vot și de această dată, chiar în număr mai mare comparativ cu alegerile parlamentare din 2016:

„Comparativ cu 2016, categoria 18-24 de fapt a votat în număr mai mare, cu 18.000 de voturi în plus. Ei au votat mai mult ca număr, dar ei reprezintă în continuare o proporție mică din numărul votanților.”

Iar despre alegătorii AUR, Claudiu Tufiș spune că au fost eviențiate două categorii aparte de votanți:

„M-am uitat peste date și, într-adevăr, pare să existe o relație între procentul obținut pe județ a AUR și prezența la vot a unei categorii de vârstă. Mai degrabă tinerii din mediul rural s-au îndreptat spre AUR, ruralul pare să fi adus votul pentru AUR în două zone: nu doar 18-24 ci și 45-64. Nu este vorba doar de tineri, ci și de anumite categorii care au experiențe comune. E vorba de persoane care, foarte probabil, au sărăcit semnificativ mai mult în ultimii 10 ani decât alte categorii de vârstă.”

Rezultatul alegerilor a ținut însă și de modul în care politicienii au ales să transmită mesajele către electorat, a mai explicat sociologul Claudiu Tufiș, la Piața Victoriei:

„Există o rețetă secretă pe care ei cred că o dețin în câștigarea alegerilor, din păcate nu văd în cadrul electoratului de bază pe tineri și nu văd anumite teme. (…) Politicul din România luptă cu inamici care nu sunt siguri că există în societatea românească. Acești oameni preferă să lupte cu astfel de năluci, inventate, și luptând împotriva acestor inamici inventați, ne-am trezit cu 10% din Parlament care aparține unor persoane care par de extremă dreapta.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: