Confidenţialitate

PIAȚA VICTORIEI | C.T. Popescu: „PSD este un Cernobîl. Acest guvern trebuie înlocuit cât mai repede cu putință”

Calculele Opoziției că intrarea la guvernare i-ar aduce mai degrabă costuri electorale și, pe cale de consecință, ar fi de preferat păstrarea Guvernului Dăncilă nu sunt altceva decât „raționamente de cinism politic”, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu. Iar principalul pericol, într-o astfel de situație, ar fi un derapaj economic grav.

„Toți politicienii din Parlamentul României – cu excepția celor de la PSD, firește – sunt responsabili pentru fiecare zi petrecută de guvernul PSD la conducere. Nu vor mai putea arunca bombe de zece megatone cu Justiția. De acum se mai pot face doar ciupeli. Dar, cel mai grav, urmează problema economică. Acest guvern a pus economia românească într-o situație-limită care va exploda în următoarele luni. Și dacă ne găsește cu Dăncilă, Teodorovici &Co la conducere așa ceva, nu știu ce se va alege de România”, a spus Cristian Tudor Popescu în dezbaterea de luni din „Piața Victoriei” de la Europa FM.

Recentele demisii și demiteri din Guvern – de la cea a consilierului economic al premierului, Darius Vâlcov, la plecarea șefe ANAF și a președintelui CNAS -, ca și bunele intenții declarate ale lidelor PSD cu privire la revizuirea Constituției și la introducerea votului prin corespondență fac parte, în analiza gazetarului, din strategia obișnuită a PSD în situații de criză.

În esență, însă, „Guvernul este condus în continuare de PSD. Dăncilă este o ființă care se află în acest cofraj care este PSD-ul. PSD este un Cernobîl al politicii. În 1945 în România s-a produs un accident nuclear ca acela de la Cernobîl. Și după zeci de ani nivelul de radiație scade extrem de încet. Orice ființă vie care intră în raza de acțiune a radiației roșii a PSD fie moare, fie se transformă într-un mutant monstruos. PSD-istul e o specie umană deja. E un ins care ajunge să urce în sistem printr-o selecție natural, pe baza unor criteria care nu pot aduce în față decât inși radioactive, dăunători acestei țări. Ca și radiația de la Cernobîl, PSD nu evoluează în bine. PSD involuează. De 30 de ani, merge din rău în mai rău. Este suficient să ne uităm la succesiunea șefilor – Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea, Dăncilă. Din rău în mai rău”,  remarcă Cristian Tudor Popescu.

În opinia sa, revenirea lui Adrian Năstase ca lider al partidului nu mai este posibilă, în ciuda importanței care i se dă fostului premier la vârful PSD în ultimele zile. „Potențialul malign” e însă tot acolo: „Cum e Cernobâlul, vreme de mii de ani va fi veșnic tânăr. Nu e vorba de nicio refondare, e vorba de niște pantomime pe care le produce acest partid. În situații dramatice și pune niște măști. Începe să mimeze că s-ar duce spre democrație, că nu e obsedat de dictatură. Spoiesc pe față în astfel de momente, până când – speră ei – se mai uită.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Moise Guran: „Nu vrea nimeni să cadă Guvernul. Nici măcar Opoziția”

Regrupat după înfrângerea în alegeri, PSD rezistă totuși la guvernare. Moțiunea de cenzură pentru care PNL anunță că strânge semnături are șanse reale numai dacă președintele Iohannis se implică în negocieri cu toate „armele politice” pe masă – de la rezultatul referendumului care să oblige la revizuirea Constituției, până la găsirea unor puncte comune pentru Opoziție, este de părere Moise Guran.

„Nu vrea nimeni să cadă guvernul, asta e adevărata problemă. Nici măcar cei din Opoziție”, spune el.

Pronosticul lui Moise Guran e acela că Guvernul Dăncilă își va pierde totuși sprijinul parlamentar în perioada următoare, în ciuda ultimului test trecut de majoritatea PSD-ALDE – protejarea lui Călin Popescu Tăriceanu de urmărirea penală: „Eu sunt înclinat să cred că pică acest guvern. iar dacă nu pică acum, în iunie, probabil pică în septembrie. Personajul-cheie aici este președintele Iohannis și nu aș putea anticipa ce face. Aștept aceste consultări. E mai probabil să avem un guvern minoritar, dacă domnul Iohannis știe să negocieze asta, decât să apară o schimbare de majoritate în momentul de față”.

Critic la adresa liderilor Opoziției care s-au declarat inițial rezervați în legătură cu intrarea la guvernare, Moise Guran e sceptic și în legătură cu adversitatea reală între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă în acest moment. „Dacă liderii Oposiției ar avea un interes real să doboare Guvernul, atunci ar începe negocieri, inclusiv cu ajutorul președintelui. Poți să negociezi tot dacă știi și dacă vrei. Vor conta foarte mult consultările. Domnul Klaus Iohannis trebuie doar să o ajute pe doamna Dăncilă să se consolideze în interiorul PSD. Chiar și atacând-o. E ca atunci când pleci la război, tragi pe lângă și spui «Mamă, ce am tras în ăla!». La sfârșit rezultă mai mulți eroi”, spune Moise Guran.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Tudor Popescu: „Nu e prima dată când Orban împușcă muște”

Seamănă cu pânda milițienilor, pe vremuri, din boscheți, „până comiți infracțiunea ca să te amendeze”, a ironizat Cristian Tudor Popescu socotelile de oportunitate politică ale Opoziției din ultimele zile.

Mai degrabă hilară se dovedește și alternativa oficială propusă de liberali în campania electorală – înlocuirea Vioricăi Dăncilă cu Ludovic Orban. Mai ales după recenta sa propunere de reintroducere a impozitelor pe venit în domeniul IT. „Nu e prima dată când domnul Orban împușcă muște. Înainte de fiecare moțiune declara că PSD e terminat. Dar același domn Orban, ca să ne deschidă o perpectivă luminoasă a guvernării PSD, anunță că va impozita IT-ul. Am citit de două ori această știre. Nu puteam să computez ce forfotă s-a produs între neuronii acestui om de a produs așa ceva. Păi scutirea de impozit a IT-iștilor e echivalentă cu scutirea pe transport a studenților?! Acea scutire reprezintă o investiție pentru că sunt printre cei mai productivi. Ce vrei? Să-ți plece oamenii ăștia? Mai mult, nu a întrebat pe nimeni. A stupefiat tot partidul”, constată Cristian Tudor Popescu din reacțiile liberalilor.

În analiza gazetarului, partidele parlamentare au totuși obligația de a găsi rapid o soluție pentru răsturnarea actualului guvern înaintea unui colaps economic.

„Cum m-au luat pe mine ăia de la Fisc, acum câțiva ani ani, să-mi spună că am de dat vreo 80.000 de euro pe care nu-i făcusem în viața mea. De ce? Pentru că din 2005 și până în 2011 mă lăsaseră că acumulez penalități, dobânzi, amenzi, pentru că nu respectasem o legișoară pe care n-am știut-o.  Dar nu mi-a spus nimeni, în primul an, când eu nu respectasem fără să știu, «Băi, tov., uite o hârtie acasă, plătește!» I-am întrebat atunci «Dar de ce nu m-ați mai lăsat, să crească potul?» Exact asta vor să facă acum acești domni: «Lasă, domnule, să stea Dăncilă! Cu cât stă acolo, cu atât ne crește nouă capitalul politic». Și nouă deficitul, care e la 88,4% mai mare față de aceeași peripoadă a anului trecut. Uriaș! Și ce să facem? Să lăsăm să se ducă la 184%, ca să vină PNL și USR pe cai mari în timp ce noi o să fim făcuți terci. Se poate să judeci în felul ăsta? Nu voi fi de acord niciodată cu astfel de raționamente de cinism politic. Acest guvern trebuie înlocuit cât mai repede cu putință, cât se poate pe cale democratică, în interesul României și al cetățenilor”, a explicat Cristian Tudor Popescu.