Confidenţialitate

Piața Obor: Manu și Iorgu vă invită în Parcul Natural Văcărești

Zilele se măresc …/Gradele cresc…/Nopțile se încălzesc…/Iar grijile se topesc!

Dacă doriți o ieșire în natură, avem o sugestie, ca să scăpați de coșmarul de pe DN1!

Mergem în Deltă, dar nici nu trebuie să ieșim din București! Pentru că, într-un mod aproape miraculos, natura supraviețuiește în Capitala noastră aglomerată, poluată și cu tot mai puține spații verzi.

Facem o vizită în Parcul Natural Văcărești: 183 de hectare de stuf, sălcii și bălți, în care trăiesc sute de specii de păsări, mamifere, amfibieni sau reptile. Membrii Asociației Parcul Natural Văcărești spun că locul e unul cu totul și cu totul deosebit. Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești:

E singurul Parc Natural aflat la 2 stații de metrou de centrul unei capitale Europene. Practic, bucureștenii au un parc natural “în spatele blocului” și, de fapt, zona a și fost popularizată într-un articol din National Geographic din 2012, care se numea chiar așa “delta dintre blocuri”. Prin eforturile Asociației Parcul Natural Văcărești, zona a devenit parc natural în 2016”.

Locul s-a sălbăticit după Revoluție. Aici  autoritățile comuniste au încercat să facă un lac de acumulare. Proiectul a eșuat  și, la un moment dat, când au încercat umplerea cu apă a lacului de acumulare, au fost inundate casele și subsolurile blocurilor din jur. De altfel, din cele peste 180 de hectare, cam o treime pot să rețină apa. De fapt, acolo se află și bălțile Parcului Natural și implicit, cel mai mare număr de păsări.

Printre locatarii permanenți al Parcului Natural Văcărești se numără și câteva lebede de vară. Deși numele lor spune altceva, își petrec și iarna în Văcărești. În schimb, pe timpul verii vin mult mai multe exemplare și acum câțiva ani, au fost văzute 36 de perechi. Și da, în fauna României există și lebede de iarnă care vin iarna. Însă pentru moment, acestea nu au fost văzute în Văcărești”.

Sâmbăta viitoare, Victor de la Asociația Parcul Natural Văcărești ne va vorbi despre cormorani. Știți voi, păsările acelea care au băgat spaima în fostul Ministru al Agriculturii, Petre Daea.
Acolo trăiesc specii cu nume haioase, precum pescărușul râzător, tritonul cu creastă și izvorașu’ cu burta roșie. Dar și o plantă acvatică carnivoră – Otrățelul de baltă!

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.