Confidenţialitate

Piața Obor călătorește în timp la Napoli și apoi revine la București ca să descopere un nou brand de pizza

   Vă provocăm să dezlegați următoarea ghicitoare: e cel mai popular preparat din lume, poate fi simplă, cu doar trei ingrediente, sau… cu de toate, e nelipsită de la petreceri sau, pur și simplu, din serile în care vrei ceva bun, iar numele preparatului este cel mai cunoscut cuvânt din limba italiană.

  De fapt, e atât de cunoscut încât a devenit un cuvânt universal, prezent în toate limbile. Cred că nu v-a fost dificil să ghiciți că e vorba despre… pizza. Împreună cu Raluca Hatmanu, începem seria unor mini-reportaje despre acest produs care ne place tuturor. 😊

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Napoli, Anno Domini 1889

O trăsură elegantă gonește pe caldarâmul străzilor însorite ale orașului care se întinde în vecinătatea Vezuviului. În spatele draperiilor grele se ascunde chipul regelui Umberto I și cel al reginei Margherita. E sărbătoare în oraș, iar un astfel de moment nu poate trece nemarcat. Așa că chef-ul Raffaele Esposito, cel care conduce taverna “Pizzeria di Pietro e basta così”, se gândește să-i cinstească pe aleșii oaspeți cum știe el mai bine: vrea să îi surprindă cu un preparat iubit de popor, dar care nu își găsește loc pe mesele de la curtea regală. Inspirat de culorile steagului Italiei, întinde pe aluat roșii, mozzarella și busuioc proaspăt și le oferă oaspeților prima pizza în această combinație de ingrediente. Se spune că reginei Margherita i-a plăcut atât de mult încât a cerut încă o pizza. Nu știm cât adevăr e în această poveste, deși personajele sunt cât se poate de reale; cert e că ne-a parvenit nu doar o poveste frumoasă, ci și cea mai populară pizza din lume: Margherita.

București, Anno Domini 2021

Luna martie. Se face exact un an din momentul în care în România a fost declarată stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. La un an distanță, prin multe dintre clădirile de birouri din capitala României bate în continuare vântul. Lucratul de acasă, în pijamale, cu laptopul în brațe, nu mai e nimic inedit, ci normalul unei perioade anormale. Curierii care livrează mâncare au de făcut mai multe drumuri decât în orice altă perioadă de când a fost inventat conceptul de food-delivery. Iar printre cele mai comandate produse se numără, evident, pizza. În acest context, în București apare un nou brand de pizza: ZEST!

Pizza e cel mai livrat produs în lume. Nu făceam asta dacă nu eram absolut siguri că nu era bună. Dacă nu eram capabili să o facem să fie diferită, nu ne apucam de treaba asta, spune Răzvan, artizanul Zest. Pentru că Zest nu are un Raffaele Esposito, dar are un Răzvan. Fost corporatist, Răzvan a devenit pasionat de bucătărie în urmă cu câțiva ani. A învățat rețete clasice, dar nu le-a lăsat așa, pentru că îi place să se joace, să vină cu lucruri noi, să experimenteze. Și așa a apărut și Zest Pizza. În plină pandemie: Zest Pizza a apărut în martie, cu capul înainte și cu toată speranța că facem o pizza cum trebuie.

Ce ingrediente fac din Zest o pizza #altfel aflăm săptămâna viitoare, tot în emisiunea Piața Obor. Deocamdată, la final, vă mai spun că taverna lui Raffaele Esposito încă mai există, așa că nu o ratați când mergeți în city break în Napoli. 😊