Confidenţialitate

Pfizer a înjumătățit livrările de vaccin anti-COVID în mai multe țări din UE

În plină campanie de vaccinare anti-COVID, compania Pfizer a redus la jumătate livrările de ser în unele țări din Uniunea Europeană în această săptămână, inclusiv în România, relatează agenția de presă Reuters, care citează oficiali guvernamentali.

Comisia Europeană a anunțat joi seară că se aşteaptă ca livrările să revină începând de săptămâna viitoare la ritmul de producţie planificat pentru vaccinul anti-COVID.

Țara noastră a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână.

Livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, citat de Reuters.

Situații similare se înregistrează în Polonia, Cehia, Danemarca și Italia. Autoritățile din peninsulă amenințau zilele trecute că vor declanșa acțiuni în justiție împotriva producătorului de vaccin.

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să comenteze situația mai mult de declarațiile pe care le-au făcut săptămâna trecută; atunci invocau investiții și lucrări pentru extinderea capacității de producție.

Până acum, Comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de cele două companii; ceea ce înseamnă un număr suficient de doze pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar.

Agenția Europeană pentru Medicamente analizează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford; o decizie privind acordarea autorizației de funcționare pe piața comunitară e așteptată pe 29 ianuarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioana Brustur Căpitanu