Petro Porosenko le-ar putea oferi separatistilor un statut special

Este o încercare a liderului de la Kiev de a pune capăt conflictului soldat cu peste 3.000 de morţi, relatează presa de la Moscova.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko este pregătit să dezvăluie un plan riscant care oferă separatiştilor din est un ‘statul special’ care ar acorda statut temporar de autonomie ‘republicilor populare’ proclamate de separatişti.

Liderii separatişti nu au reacţionat oficial, însă unul dintre ei a declarat pentru RIA Novosti că acest proiect de lege ‘va fi probabil un punct de discuţie pentru viitoarele negocieri, dar nu mai mult decât atât’.

Liderul de la Kiev speră că legea va contracara criticile din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, dar riscă să provoace nemulţumirea pro-occidentalilor dacă este perceput ca deschizând calea unui nou ‘conflict îngheţat’ pe teritoriul ucrainean, similar celor din fostele republici sovietice precum R.Moldova şi Georgia.

Proiectul, al cărui conţinut a apărut în presa locală, va acorda statut de autonomie regiunilor separatiste pentru o perioadă de trei ani şi le va permite să îşi ‘consolideze ‘ relaţiile cu regiunile ruseşti învecinate.

Comentatorii susţin că acest ultim punct riscă să afecteze politica declarată a Kievului de integrare europeană.

Actul normativ le-ar permite, de asemenea, rebelilor să îşi înfiinţeze propria forţă de poliţie şi să organizeze propriile alegeri locale în luna noiembrie.