Petro Porosenko, invingator potrivit sondajelor, vrea sa “puna capat razboiului”

Cunoscut drept ‘Regele ciocolatei’, omul de afaceri e creditat cu peste 55% din voturile exprimate, ceea ce i-ar conferi victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale.

Miliardarul ucrainean Petro Poroşenko, care s-a clasat pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, cu 55,9%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, a declarat că priorităţile sale sunt să ‘pună capăt războiului’ şi să conducă ţara pe calea ‘integării europene’, relatează AFP.

În vîrstă de 48 de ani, omul de afaceri a promis să aducă Ucraina mai aproape de Uniunea Europeană și să reinstaureze calmul în regiunile din sud-est: chiar și în ziua alegerilor, mai multe persoane au murit la Donețk, unde separatiștii pro-ruși au proclamat o republică independentă nerecunoscută, în momentul de față, nici măcar de Rusia. De altfel, în oraș nu s-a deschis nici o secție de votare, iar în întreaga regiune au funcționat doar șapte din cele 12 comisii electorale. Petro Poroșenko s-a pronunțat pentru organizarea de alegeri parlamentare în acest an și a adăugat că nu va recunoaște niciodată anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Președintele Statelor Unite a calificat scrutinul de ieri drept un pas important în eforturile Guvernului de a unifica Ucraina. Vineri, președintele Rusiei, Vladimir Putin afirmase că va respecta rezultatul alegerilor. Fostul președinte Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere în februarie, în urma unor masive proteste de stradă – el refuzase să semneze acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană și căuta să apropie țara de Rusia. Ieri au avut loc și alegeri locale în Ucraina – fostul campion mondial la box Vitaliy Klitschko a revendicat victoria în alegerile pentru Primăria capitalei Kiev.