Confidenţialitate

Petre Roman, inculpat în dosarul Mineriadei

Fostul premier Petre Roman are oficial calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei.

Acesta este acuzat pentru infracțiuni contra umanității, alături de mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Miron Cozma.

Petre Roman a evitat să dea declarații în momentul în care a ajuns la Parchetul General, unde procurorii l-au anunțat că acum este inculpat pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei.

După aproape 2 ore petrecute în fața procurorilor, fostul premier le-a spus jurnaliștilor că a menținut declarația dată anterior în dosarul Mineriadei.

Petre Roman a adăugat că tot ce are de spus despre evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 se regăsește în acea declarație și că nu are nimic de adăugat.

Procurorii militari au chemat la audieri toate persoanele puse sub acuzare în dosarul Mineriadei. Luni, și fostul președinte Ion Iliescu a aflat că are calitatea de inculpat tot pentru infracțiuni contra umanității.

Recent, procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara că dosarul Mineriadei este în faza finală.

 

Potrivit procurorilor, din probatoriul administrat în dosarul Mineriadei a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.