Confidenţialitate

Daea, despre programul „De trei ori subvenția”. Cum funcționează și ce trebuie să facă fermierul român | VIDEO

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a susține o conferință de presă în cursul zilei de joi despre măsurile luate pentru fermierii români.

„Am luat legătura cu specialiștii din Minister și ne-am așezat la masa de lucru pentru a elabora un produs care va fi operațional din 20 iulie: Se pot duce fermierii la CEC și la Fondul de Garantare a Creditului Rural”, a spus Petre Daea.

Petre Daea, despre programul „De trei ori subvenția”

„Este un sprijin garantat, uniform repartizat. Acest sprijin care vine în fiecare an ne-a dat posibilitatea să avem garanția că acest program are șansă și este o ancoră de sprijin pentru fermieri”, a explicat ministrul Agriculturii.

În ce constă programul „De trei ori subvenția”

„Fermierul primește de la APIA adeverință conform căreia prin analiza de la APIA, rapid, în sistemul pe care l-au pus la punct poate să vadă ce sumă are fiecare fermier sau mai bine zis ce drepturi au fermierii pentru suprafețele pe care le cultivă.

Cu această adeverință care înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenții de la UE va putea – va fi primul act ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă.

Fermierul se duce la APIA, ia adeverința, se duce la bancă, la bancă încheie contractul, contract susținut de o garanție – garanția de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural care înseamnă 80%”, a explicat Petre Daea.

„Dobânda este de 2% și stabilă, evident, se sprijină pe ROBOR. Va funcționa pe toată perioada de contractare a creditului, cu alte cuvinte, pentru trei ani”, a mai spus Petre Daea.

„Orice bancă care dorește să se atașeze, să vină lângă acest produs, să-l folosească, să-l gestioneze și prin aceasta să mărim aria de sprijin și cu alte unități bancare, sunt bine-veniți. Nu este un produs predilect CEC, dar este primul partener care ne-a deschis ușa la o asemenea inițiativă. Din acest punct de vedere, toată admirația pentru cei care ne-au dat sprijin”, a spus ministrul Agriculturii.

Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Citește și: Fermierii pot recolta producția afectată de secetă pentru a o transforma în furaje. Aceștia vor primi subvenția pe toată suprafața, spune ministrul Daea | AUDIO