Confidenţialitate

Peștera de sub Vârful Grind, cea mai adâncă din România măsurată de speologi: Are 800 de metri adâncime | VIDEO

Speologii au măsurat cea mai adâncă peșteră din România: Peștera de sub Vârful Grind se află în Piatra Craiului și are cel puțin 800 de metri adâncime. Măsurătorile au fost făcute în cadrul unei tabere internaționale de explorare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Calculele topografice au confirmat faptul că, pentru prima dată, într-o peșteră din România, a fost atinsă adâncimea de 800 de metri, pe verticală, într-un aven din Piatra Craiului.

Măsurătorile celei mai adânci peșteri de la noi au fost făcute în cadrul unui eveniment de explorare, la care au luat parte 46 de speologi, de la cluburi din România, Ungaria, Grecia, Ucraina și Germania.

Aceștia au avansat până la 800 de metri adâncime, traversând galerii complet inundate, cu pasaje extrem de strâmte. Măsurătorile au fost făcute în zona nou explorată cu dispozitive laser de precizie.

Sursa foto: Amator

Sursa foto: Amator

Sursa foto: Amator

Sursa foto: Amator

Sursa foto: Amator

Sursa foto: Amator

Peștera de sub Vârful Grind a fost descoperită în 1985. Analizele geologice și hidrografice indică, pentru acest aven, un potențial de până la 1200 de metri adâncime.

În România, a doua cea mai adâncă peșteră este situată în Parcul Natural Apuseni, cu o adâncime măsurată de 653 de metri.

Sursa colaj foto: Amator

Sursa video: Amator

Citește și: Delta Dunării rămâne în topul destinațiilor turistice în ciuda apropierii de zona de conflict din Ucraina | VIDEO