Confidenţialitate

Peste jumătate dintre spitalele Ministerului Sănății au o vechime de peste 60 de ani. Unele au peste 100 de ani

Peste jumătate dintre clădirile în care funcţionează spitalele aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii sunt mai vechi de 60 de ani – arată un raport al Curții de Conturi publicat sâmbătă.

Unele dintre spitale sunt construite chiar acum mai bine de 100 de ani și se află în clasa de risc seismic 1.

Este vorba de Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București și de Spitalul Județean Clinic de Urgență “Sfântul Spiridon” din Iași.
Aceste două unități sanitare au în administrare 10 clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1.

În total, Ministerul Sănătății administrează 58 de spitale din întreaga țară. Cel mai recent raport al Curţii de Conturi a României privind unităţile sanitare spitaliceşti,pentru perioada 2014 – 2021, arată că peste jumătate dintre acestea au o vechime de peste 60 de ani,

Cu toate acestea, trei sferturi din fondurile din Sănătate au fost – potrivit raportului – investite în aparatură medicală şi nu în consolidarea imobilelor. În plus, în ultimii ani, nu a fost construit nici un spital nou.

Totodată, majoritatea unităților verificate – 46 % – nu au autorizație de securitate la incendiu, iar multe spitale nu au capacitatea de salvare a pacienților care nu se pot evacua singuri, în cazul unui incendiu.

Curtea de conturi a constatat că spitalele sunt descoperite în special în turele de noapte. Cu toate acestea, 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs.