Peste jumătate din şcolile din Catalonia unde urma să aibă votul pentru independență, sigilate

Conform unui anunţ al Guvernului spaniol, au fost sigilate 1.300 din cele 2.315 şcoli în care au fost organizate secţii de votare pentru  referendumul privind independenţa.

Surse oficiale au indicat, însă că 163 de şcoli în care fuseseră organizate secţii de vot au fost ocupate de familii.

Susţinătorii referendumului au rămas pe timpul nopţii în şcoli, pentru a preveni aplicarea unui ordin al şefului poliţiei regionale catalane vizând evacuarea şi închiderea secţiilor de vot până duminică, la ora 6 dimineaţa, votul fiind programat să înceapă la ora 9.00.

Aproape 5,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin marcat de numeroase controverse, pe care Madridul l-a declarat ilegal.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun.

Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere la 85% a proporţiei celor care vor un vot.

Pe de altă parte, mii de manifestanți s-au strâns în Plaza de Cibeles, în centrul Madridului, la apelul Fundației pentru apărarea națiunii spaniole (Denas)

Arborând drapelul național, roșu-galben-roșu, manifestanții strigau ”Catalonia face parte din Spania”, dar și refrene ale suporterilor de fotbal, precum ”Eu sunt spaniol, spaniol, spaniol”.

Alți manifestanți strigau chiar ”Puigdemont, la închisoare”, referire la Carles Puigdemont, șeful executivului regional separatist catalan, care sfidează guvernul și justiția spaniolă organizând duminică referendumul, interzis de către Madrid, care îl consideră anticonstituțional.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS