Confidenţialitate

Peste jumătate de miliard de oameni nu au acces la apă potabilă

Sute de milioane de oameni din lumea întreagă nu au acces la apă potabilă, majoritatea dintre ei trăind în zone rurale, informează miercuri un nou raport al organizației caritabile internaționale WaterAid, dat publicității astăzi, de Ziua mondială a apei, relatează DPA.

“Astăzi 663 de milioane la nivel global nu au acces la apă potabilă și marea lor majoritate — 522 de milioane — trăiesc în zone rurale”, potrivit raportului “Wild Water“.

Papua Noua Guinee, Mozambic, Madagascar sunt printre țările cu situația cea mai grea din acest punct de vedere, dar și printre cele 20% dintre națiunile lumii care sunt cele mai vulnerabile la schimbarea climatică și cele mai puțin pregătite să se adapteze, se menționează în raport.

Nu mai puțin de 67% din populația rurală a națiunii insulare din Oceanul Pacific Papua Noua Guinee trăiește fără să aibă acces la apă potabilă sigură. Asta înseamnă nu mai puțin de 4,4 milioane de oameni dintr-o populație de 7,2 milioane care nu au acces la apă curată în această țară.

În Madagascar 10,2 milioane de persoane din zone rurale, dintr-o populație totală de 22 de milioane, se luptă să găsească apă potabilă.

În Mozambic 11,5 milioane de persoane, dintr-o populație de 22,9 milioane în total, nu au acces la apă potabilă. Țara cu cea mai mare proporție a populației rurale care nu are acces la apă potabilă este Angola, unde aceasta se ridică la 71%. Țara cu a cincea economie a Africii are o populație de 22,8 milioane de locuitori, din care 12,7 milioane trăiesc în zone rurale.

Organizația “Wild Water“a cerut guvernelor să prioritizeze și să finanțeze proiectele de asigurare a apei potabile, a instalațiilor sanitare și a igienei și să ajute țările sărace să se adapteze la impactul schimbării climatice.

În România, peste o treime din populație nu are apă curentă în gospodărie

Potrivit Institutului Național de Statistică populatia deservită de sistemul public de alimentare cu apă este de 12.454.909 persoane, reprezentand 62,4 % din populatia Romaniei.

Restul de 37,6% scot apă de la fântână sau, în cel mai bun caz, cu hidroforul.

Statisticile sunt și mai triste în mediul rural. Doar ceva mai mult de un sfert dintre locuitorii satelor noastre au acces la apa curentă, în vreme ce Internetul, de exemplu, a ajuns la sate la circa 60%, potrivit unui studiu BRAT .