Peste 60% dintre spanioli vor referendum asupra viitorului monarhiei

Regele Juan Carlos a abdicat în urmă cu o săptămână.

La o săptămână de la abdicarea regelui Juan Carlos, spaniolii vor organizarea unui referendum. 62% dintre persoanele intervievate cred că este necesară organizarea unui referendum ‘la un moment dat sau altul’ cu scopul de a decide dacă Spania trebuie să rămână o monarhie sau să redevină republică. Totuși, același sondaj arată că aproape jumătate dintre spanioli ar alege ca formă de guvernământ monarhia, în timp ce 36% se declară în favoarea unei republici.

În ultimii trei ani, criza economică şi scandalurile în care a fost implicată familia regală – așa cum a fost vânătoarea de lei în Africa la care a participat regele Juan Carlos în plină criză economică – au dus la scăderea încrederii în monarhie.

Cei care doresc revenirea la republică au profitat de abdicarea regelui și au ieșit în stradă. Numeroase manifestații au avut loc și în acest weekend în marile orașe.

Prinţul moştenitor Felipe, în vârstă de 46 de ani, va urca pe tronul Spaniei. El va depune jurământul în următoarele zile – probabil pe 19 iunie – în faţa membrilor celor două Camere ale Parlamentului.