Confidenţialitate

Peste 50% dintre români spun că vor continua să poarte masca de protecție, arată un sondaj IRES

Românii au profitat din plin de relaxarea care a început de la 15 mai, arată un sondaj IRES. În plus, restricțiile de circulație, purtarea măștii și lipsa contactului cu cei apropiați au fost restricțiile cel mai dificil de suportat pentru români.

Potrivit unui sondaj IRES realizat imediat după prima parte a relaxărilor, în 15 mai, peste o treime dintre români spun că au profitat de relaxarea restricțiilor. Adică, cei mai multi, 66 %, s-au bucurat că au putut renunța la mască în spațiile publice deschise, aproape un sfert au profitat de faptul că au putut circula după ora 22.00, iar 1 din 10 a participat la o petrecere.

În rest, alți 9% s-au plimbat, 5% s-au bucrat că pot merge la cumpărături după ora 21.00 și doar 5% au ieșit la un restaurant sau la terasă.

Ce restricție a fost cel mai greu de suportat pentru români?

17% dintre participanții la studiu au spus că purtarea măștii a fost restricția cel mai dificil de respectat în această perioadă, în timp de 40% indică diferite restricții legate de circulație și deplasări.

Alți 9% spun că a fost dificil să respecte rigorile legate de distanțarea fizică și care au impus lipsa contactului cu cei dragi.

Cu ce obiceiuri rămân românii după relaxarea restricțiilor?

95% dintre români susțin că vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini, trei sferturi spun că vor păstra distanțarea fizică, 6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj declară că vor continua să poarte masca de protecție.

Aproape 25% dintre respondenți spun că vor face mai mult cumpărături online, iar aproape 1 din 5 români susține că va căuta angajatori care să îi permită să lucreze de acasă.