Confidenţialitate

Peste 3000 de spectatori au luat parte la gala de deschidere TIFF 2017

Numărul record de spectatori, de aproximativ 3.200, a fost anticipat și de vânzările în avans de bilete, duble față de anul trecut, după cum anunță organizatorii TIFF.

Invitați speciali la seara de gală, au pășit pe covorul roșu personalități din viața publică a Clujului și vedete autohtone, printre care s-au numărat Corina Șuteu, fostul ministru al Culturii, actorul Dorel Vișan, dar și Cornel Ilie, solistul trupei Vunk. Din echipa de producție a filmului ”Regele Belgiei” au venit la eveniment regizoarea americană Jessica Woodworth și actorii Peter Van den Begin și Titus De Voogdt. Invitați pe scenă la sfârșitul proiecției, aceștia s-au declarat îndrăgostiți de Cluj-Napoca.

Mihai Chirilov , directorul artistic al festivalului, despre filmul ”Regele Belgiei” : “Recurge la un tertip care ține, cumva, de filmele cu Stan și Bran: tot anturajul lui se deghizează în femei, coristele unui grup folk bulgăresc, și de-aici începe o întreagă Odisee – la pas, cu autobuzul, cu căruța. E e un prilej foarte bun pentru o ciocnire a civilizațiilor – între Est și Vest, între valorile Estului și valorile Vestului. Ele pot fi, într-adevăr, contondente, dar cred că meritul regizorului și al poveștii este că le împachetează într-o formă foarte tandră”, a spus, într-un interviu la Europa FM, Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

TIFF a ajuns la cea de-a 16-a ediție și continuă să țină pasul cu timpurile – pentru prima dată în istoria sa, festivalul include o secțiune de realitate virtuală. În formatul obișnuit rulează mai bine de 240 de filme.

Secțiunile consacrate ale TIFF-ului aduc la Cluj lungmetraje premiate în marile festivaluri ale lumii, documentare, dar și filme radicale și cu potențial de controversă – cele mai multe din competiția oficială a acestui an fac parte din ultima categorie:

Îmi asum riscul ca aceste filme să divizeze publicul. Mi se pare că din ce în ce mai mulți cineaști, astăzi, riscă pentru a-și face vocile auzite. Sigur, cei care o fac la modul găunos nu mă interesează, dar mi se pare că majoritatea filmelor care merg pe muchie de cuțit au ceva de spus, dincolo de șocul pe care îl vor trăi foarte mulți dintre spectatori”, a explicat Mihai Chirilov.

Premiați pentru întreaga activitate vor fi, anul acesta, actorul francez Alain Delon și românca Tora Vasilescu – în onoarea sa va fi proiectat (în versiunea restaurată) filmul De ce trag clopotele, Mitică? de Lucian Pintilie, inspirat de proza lui Caragiale.

La sfârşitul săptămânii viitoare va sosi Alain Delon, parcă festivalul se învârte în jurul lui, actorul va primi premiul de excelenţă la gala de închidere”, a spus președintele festivalului, Tudor Giurgiu. El a ținut să mulțumească oficial pentru prezența la eveniment, printre altele, lui Stefan Kitanov, directorul Festivalului Internațional de Film de la Sofia, care l-a încurajat în ideea lui de a organiza un festival de o asemenea amploare în România, cu ani în urmă.

Tot din Bulgaria au venit cântărețele din corul „Sirenelor de la Marea Neagră”, formația fictivă din film, care au colorat cu vocile și costumele lor seara de deschidere TIFF 2017.

În prezentarea acestei ediții, președintele TIFF a menționat încă un record care va fi atins în 2017: circa 1300 de invitați vor sosi la Cluj în perioada festivalului. Printre aceștia se numără și starul francez Alain Delon, prezent la proiecția filmului Afacerea Pigot (1981), la care s-au vândut deja peste 1700 de bilete. Printre recomandări s-au numărat premiera filmului Povestea iubirii, în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a celebrului actor Derek Jacobi și InfiniTIFF, un spațiu în care publicul va putea experimenta, printre altele, filme realizate în realitate virtuală.

La TIFF e loc pentru toată lumea”, a subliniat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, într-un discurs despre diversitate. Acesta a enumerat secțiunile noi și evenimentele dedicate copiilor, adulților, vârstinicilor sau nevăzătorilor. Mihai Chirilov a recomandat în mod special proiecția specială California Dreamin’ (Nesfârșit), la 10 ani după lansarea filmului regizat de regretatul Cristian Nemescu și premiat la Cannes.

Actorul american Armand Assante va fi prezent la evenimentul din 7 iunie, ora 21.45, din Piața Unirii.
În următoarele 10 zile, sute de evenimente vor avea loc în Cluj, găzduite în peste 20 de spații. Și anul acesta, în timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj. Acestea vor putea fi urmărite live și pe moments.tiff.ro, unde vor putea fi văzute ulterior într-un album virtual cu amintiri de la TIFF 2017. Clujenii și oaspeții festivalului sunt invitați să participe la crearea acestui album, postând imagini din oraș, de la proiecții sau de la evenimentele speciale.

FOTO: Marius Mariș

https://www.europafm.ro/incepe-tiff-2017-mihai-chirilov-imi-asum-riscul-ca-filmele-sa-divizeze-publicul-video/