Confidenţialitate

Peste 3 milioane de miei sacrificați de Paște. Jumătate față de anul trecuți

Numărul mieilor sacrificați pentru Sărbătorile Pascale, inclusiv în gospodăriile populației, va ajunge în acest an la 3 – 3,2 milioane, la aproape jumătate față de anii trecuți, din cauza reducerii consumului și a resurselor financiare scăzute, susține Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte din România și al Asociației Crescătorilor de Ovine Brașov.

În privința prețului cărnii de miel, reprezentantul ciobanilor susține că în prezent totul depinde de cerere și ofertă, dar achizițiile din ferme s-au făcut în acest an la prețuri derizorii, sub costul de producție, și în scădere față de anul 2016 .

“Prețurile depind foarte mult de cerere și ofertă, dar achizițiile s-au făcut la prețuri derizorii, adică sub prețul de producție. Mielul între 10 și 18 kilograme s-a achiziționat cu 8 — 8,5 lei pe kilogram în viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 — 7,5 lei/kg. Repet, sunt prețuri derizorii în condițiile în care, mai ales, în zona de munte, condițiile sunt aspre și producțiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat și la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vândut mielul în viu la 10 — 11 lei pe kilogram”, a explicat Gonțea.

În prezent, prețul cărnii de miel în piețele din București se situează între 20 și 25 de lei kilogramul.

Ciobanii au reușit să vândă în jur de 300.000 — 350.000 de miei la export în această perioadă, în general, în Ungaria, Italia și Grecia și aproape deloc în țările din Orientul Mijlociu, însă nu pot spune că exporturile i-au “salvat”.

Din ultimele date operative deținute de MADR, efectivele totale de ovine ale României sunt de 16,3 milioane de capete, din care 4,8 milioane capete sunt miei, ceea ce reprezintă 29,4 % din efectivul total.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.