Peste 21 de mii de pensionari cu datorii provenite din pensii vor fi scutiti de plata acestora

Așa prevede proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

În alte aproape 10 mii de cazuri s-a stabilit că vina pentru acumularea datoriilor aparține beneficiarilor.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, săptămâna trecută, ministrului Muncii să elaboreze un proiect de lege prin care să fie amnistiaţi pensionarii care trebuie să returneze bani statului. Premierul a explicat atunci că aministia este necesară pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care bătrânii să se sinucidă.

Drept urmare, Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege prin care mii de pensionari scapă de obligația de a plăti statului datoriile provenite din pensii.

Mai precis, peste 21.000 de pensionari care figurează cu debite vor fi scutiţi de plata acestora. În alte peste 9.500 de cazuri s-a stabilit că este culpa beneficiarilor.

Proiectul de act normativ prevede că pensionarii vor fi scutiţi de la plata sumelor încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor.

Documentul mai stabileşte că NU vor fi scutite de la plată sumele încasate ilegal în baza unor documete sau declaratii false care au deteterminat stabilirea eronată a pensiei.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică până la jumătatea lunii septembrie.