Confidenţialitate

Peste 1,6 milioane de doze de vaccin Moderna au fost oprite de la folosire, în Japonia, după ce s-au observat impurități

Peste 1,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID produs de Moderna au fost carantinate, în Japonia.

Ministerul Sănătății de la Tokyo susține că s-au găsit particule străine în unele doze fabricate în Europa. Sunt 3 loturi suspecte.

România nu a primit doze de vaccin din aceste loturi, au confirmat, pentru Europa FM, reprezentanții Comitetului Național de Vaccinare.

Prezența particulelor străine a fost confirmată în cel puțin 39 de flacoane de vaccin Moderna, adică 390 de doze aflate în 8 centre de vaccinare din Japonia.

Sunt particule de câțiva milimetri, însă nimeni nu știe deocamdată ce sunt, de fapt, aceste corpuri străine. Contaminarea ar putea fi cauzată de o problemă de fabricație la un laborator din Spania, scrie publicația Japan Times. Ca măsură de precauție, Ministerul Sănătății de la Tokyo a plasat în carantină 1,63 de milioane de doze din cele 3 loturi suspecte (3004667, 3004734 şi 3004956).

Compania Moderna a confirmat că a fost înștiințată în legătură cu prezența acestor particule străine în vaccin și a menționat că până acum nu au fost identificate probleme de siguranță sau eficacitate. Laboratorul din Spania, unde au fost produse loturile suspecte a anunțat că este în curs de investigare problema semnalată și că aceasta pare a fi limitată la loturile din Japonia.

Până acum, peste 10 milioane de doze de vaccin Moderna au fost utilizate în Japonia. Problema apare într-un moment în care țara se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus și 8 prefecturi sunt în stare de urgență.

Florentina Mihăiță

.