Peste 150 de firme românești, victime ale fraudelor informatice

Peste 150 de firme româneşti cu activităţi de comerţ exterior au fost – în ultimul an – victimele unor fraude informatice, anunţă Poliţia Română.

E vorba mai ales de companii care fac frecvent plăţi electronice către firme din străinitate.

De asemenea, partenerii din străinătate ai acestor societăţi au avut toate sistemele informatice compromise, în urma unor astfel de atacuri.

 

Business E-mail Compromise Fraud” este o fraudă complexă ce ţinteşte firmele care lucrează cu furnizori sau clienţi străini şi fac în mod constant plăţi prin transfer bancar.

Poliţia Română a analizat astfel de cazuri si precizează că majoritatea societăţilor comerciale care au căzut victime au trimis bani în alte conturi decât ale furnizorului extern.

In aproape toate cazurile semnalate, partenerilor din strainatate le-au fost compromise adresele de poştă electronică.

Firmele româneşti fraudate nu au un tipic anume de activitate; elementul comun e dat de faptul că toate au activităţi de comerţ exterior şi fac plăţi curente în străinătate”, mai spun poliţiştii.

La nivel global acest timp de fraudă a generat pierderi de peste 6 miliarde de dolari în ultimul an, când au fost înregistrate peste 40.000 de incidente de acest tip.

Poliţiştii recomandă precauţie la schimbarea subită a unor practici comerciale stabilite anterior cu partenerii comerciali, în special a conturilor de e-mail, a conturilor bancare, a valutelor în care se fac plăţile sau a ţării în care sunt deschise conturile.

În plus, recomandă să se verifice, la un număr de telefon deţinut anterior şi confirmat, dacă modificările solicitate prin e-mail sunt reale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS