Peste 150.000 de absolvenți de clasa a VIII-a, înscriși la Evaluarea Națională

Ministerul Educaţiei Naţionale anunță că 154.956 de absolvenţi ai claselor a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Naţională din acest an.

Examenul începe marţi, 18 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Joi, 20 iunie, se desfăşoară proba la Matematică, iar vineri, 21 iunie, este programată proba la Limba şi literatura maternă.

Probele încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8 și 30 de minute. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Potrivit MEN, candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

”Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, potrivit MEN.

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE (0800.801.100) pentru sesizarea eventualelor nereguli. Numărul va fi disponibil în perioada 18 – 20 iunie, între orele 8.00 – 16.00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8.00 -14:00.

Primele rezultate ale examenului vor fi comunicate marţi, 25 iunie, până la ora 12.00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie.

Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune.

Media generală obţinută în cadrul evaluării are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.

Absolvenţii clasei a VIII-a îşi pot continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS