Confidenţialitate

Peste 100 de tone de materiale lemnoase, oprite de la export în portul Constanța Sud-Agigea | AUDIO

Șapte containere cu peste 100 tone de materiale lemnoase care păreau a fi bușteni au fost oprite de la export in portul Constanța Sud Agigea de către polițiștii de la Garda de Coastă. De la începutul acestui an țara noastră a interzis exportul de bușteni sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani. Asta nu înseamnă că afaceriștii nu au găsit soluții.

„Oo, astea ce sunt ? Ăsta-i furnir, nu ? Lemn ecarisat pe 4 părți. Ăștia nu-s bușteni ? Nu sunt bușteni. Aici, dacă fac un fac un calcul, grosso modo, e vorba de vreo 10 hectare de pădure”. 

Cei care discută la descărcarea containerelor pentru export China, sunt procurorul Teodor Niță și șeful Gărzii Forestiere pe Constanța, Ion Pârlea. Acesta din urmă a venit cu legea în mână, de fapt o singură foaie, în care e scris că se intrezice doar exportul de buștean sau lemn rotund. Așa că, după el, exportatorul, o firmă din Prahova, ar fi in regulă pentru că..

„El a scris greșit acolo cherestea. Deci, din punctul dumneavoastră de vedere poate avea liber la export. Deci nu se încadrează ca lemn rotund sau buștean”. 

Tocmai de la faptul că firma exportatoare a intocmit greșit documentele de transport a trezit  suspiciuni Poliției de frontieră, spune Comisarul șef Petrișor Irimia:

“Există neconcordanță în declararea produselor din container, respectiv cherestea și după cum bine ați vauzt e cu totul și cu totul alt produs”. 

Exportatorul Adrian Dobre spune însă că a lucrat ca la carte:

„Nu am făcut nimic împotriva legislației. Acest material lemnos este un produs sub denumirea de cherestea. Și ați mai făcut exporturi sub această formă? Sub această formă, nu”. 

De fapt, afaceriștii inventivi au găsit o metodă simplă pentru a păcăli legea, intocmită pe genunchi, susțin anchetatorii. Buștenii, șlefuiți chiar și pe o latură se numesc acum lemn ecarisat și, în felul acesta, exporturile masive din pădurile noastre pot continua.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ghiulfer Predescu

Foto: Agent Green/Facebook