Peste 1.000 de hectare de pădure – distruse, în primul semestru, de incendii

Un număr de 199 de incendii au fost înregistrate, în primul semestru din acest an, în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, cu 64 mai multe decât în întregul an 2016, suprafața totală afectată cifrându-se la aproape 1.049 hectare, informează Romsilva într-un comunicat de presă.

„În primul semestru din acest an s-au înregistrat 199 de incendii în pădurile de stat administrate de Romsilva, în timp ce anul trecut au fost înregistrate în fondul forestier proprietatea statului 135 de incendii, care au afectat 452,9 hectare. În total, suprafața afectată de incendii pe primele șase luni ale anului, în pădurile de stat, a fost de 1.048,8 hectare, inclusiv 73,7 hectare regenerate recent, fiind distruși 28.720 de puieți forestieri plantați în cursul recentelor campanii de împăduriri. Cele mai multe incendii au fost înregistrate în județul Gorj, 56 de la începutul anului, urmat de Mehedinți, cu 30 de incendii, și Alba, cu 23 de incendii. Cele mai întinse suprafețe afectate, cumulate, s-au înregistrat în județele Gorj, cu 443,5 hectare, Mehedinți, cu 177,7 hectare, și Hunedoara, cu 150,6 hectare”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, condițiile climatice din lunile martie și aprilie au favorizat producerea incendiilor în suprafețele de fond forestier, numărul incendiilor produse în primul semestru al anului depășind astfel media perioadei similare a ultimilor ani. Cele mai multe incendii de pădure au avut drept cauză propagarea focului din terenurile limitrofe fondului forestier aflat în proprietatea publică a statului.

Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor recomandă cetățenilor care își petrec timpul liber în zone limitrofe pădurilor sau care fac drumeții prin zone împădurite să supravegheze focul, iar la plecare, să verifice cu atenție stingerea acestuia.

Angajații Romsilva monitorizează fondul forestier administrat, fiind trimise patrule în zonele cu vulnerabilitate și amplasate panouri avertizoare la limita pădurilor, dar și de-a lungul traseelor turistice.

Regia Națională a Pădurilor — Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS