Confidenţialitate

Pestă porcină, confirmată în județul Timiș. Peste 14.000 animale vor fi sacrificate | AUDIO

A reapărut pesta porcină în Banat. De data asta vor fi sacrificate aproape 14.000 de animale de la un complex de creștere a porcilor dintr-o comună din sud-vestul județul Timiș. Localnicii din comuna Cenei, la marginea căreia este firma în halele căreia sunt crescuți porcii, speră ca boala să nu ajungă și la animalele proprii.

Alarma s-a dat în momentul în care angajații complexului de creștere a porcilor au descoperit trei animale moarte. Medicii veterinari au luat probe și le-au trimis la București pentru analize.

Aseară, a venit și rezultatul investigațiilor care arată că porcii au murit de pestă. În fermă sunt, în acest moment, 17.900 de animale. 4000 dintre ele sunt însă izolate de celelalte, într-o hală îndepărtată iar probele prelevate de la mai mulți porci au arătat ca nu sunt infectați.

Reprezentanții Direcției Sanitara Veterinare spun că, deocamdată, aceștia ar putea scapa de neutralizare.

În această dimineață va avea loc ședința Comitetului Local pentru Supravegherea și Controlul Bolilor care va decide când se va face neutralizarea animalelor bolnave dar și care sunt zonele de carantină și cele de protecție în care vânzarea și mutarea animalelor va fi interzisă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Accesul spre fermă va fi blocat de poliție iar oamenii legii vor verifica fiecare mașină care va ieși sau intra în combinat. În același timp, mai mulți medicii veterinari vor merge din casă în casă în Cenei pentru a numără porcii din gospodării.

În toamna anului trecut au izbucnit mai multe focare de pestă africană în județul Timiș. Cele mai afectate au fost combinatele de creștere a suinelor din Parța si Pădureni. În încercarea de a opri răspândirea bolii au fost sacrificați peste 80.000 de porci.

Foto: Shutterstock