Confidenţialitate

Personalul auxiliar din Sănătate reclamă discriminarea

Reprezentanții personalului auxiliar din Sănătate reclamă discriminarea a peste 70.000 de angajați din sistem.

Uniunea TESA precizează că nu s-a aprobat trecerea la grila de salarizare din 2022, aşa cum a fost ea stabilită pentru medici, asistenţi şi recent pentru farmacişti, biochimişti, chimişti, psihologi şi fizicieni medicali.

”Suntem cei fără de care niciun spital nu ar putea funcţiona, dar suntem şi cei care tot timpul sunt ignoraţi, uitaţi şi permanent discriminaţi”, spun sindicaliştii.

”Uniunea TESA a luat act de adoptarea (on line) în data de 3 aprilie 2020 de către Camera Deputaţilor a Legii 600 /2019 privind trecerea a încă unei categorii de colegi din sănătate pe grila de salarizare 2022 de la 1 iulie 2020, alături de medici, asistenţi şi şoferii de ambulanţă. Este vorba de farmacişti, biochimişti, chimişti, psihologi şi fizicieni medicali. Suntem bucuroşi pentru colegii noştri, care vor ieşi astfel din zona discriminatilor din sistemul sanitar. Cunoscând lupta acestora pentru recunoaşterea importanţei muncii lor, suntem convinşi că această reparare necesară a fost posbilă doar în contextul crizei generate de coronavirus! Până la izbucnirea acestei crize, aleşii neamului nu au înţeles nicidecum importanţa muncii colegilor noştri aşa cum în continuare nu înţeleg nici importanţa noastră, a personalului TESA şi a personalului auxiliar-sanitar”, adaugă sindicaliştii, care îşi exprimă ”revolta faţă de lipsa de consideraţie pe care parlamentarii au arătat-o faţă de o parte extrem de importantă a personalului din sănătate”.

Personalul auxilar-sanitar numără 46.000 de salariaţi, iar cel de suport tehnic, economic și administrativ reunește 24.000 de salariaţi.

”Împreună suntem 70.000 de salariaţi discriminaţi şi desconsideraţi! Astfel de decizii de reparare parţială a nedreptăţilor din Legea nr.153 sunt de natură să descurajeze şi să realimenteze frustrările acestui personal care rămâne şi pe mai depărate discriminat, în cel mai nepotrivit moment posibil! Actualii parlamentari nu pot înţelege faptul că în Sănătate există o echipa unică care lucrează umăr la umăr pentru a menţine funcţionarea normală a fiecărui spital în toate departamentele! Întreaga echipă contibuie la buna realizare a actului medical şi întrega echipă trebuie tratată cu respect şi echitabil! Se continuă cu aceeaşi atitudine selectivă, în funcţie de diferite interese şi în concordonaţă cu o mentalitate de castă şi de sfidare continuă a celor care duc greul muncii de suport al actului medical – lucrătorii din sectoarele tehnic, economic, administrativ, infirmierele, ingrijitoarele, brancardierii, registratorii medicali şi multe alte categorii de colegi”, adaugă sindicaliştii.

”Nu suntem în prim-planul sistemului sanitar, nu suntem doctori şi nu suntem nici asistente medicale! Dar facem parte din ECHIPA fiecărui spital! Suntem cei «din umbră» care asigurăm funcţionarea sistemului sanitar! Suntem cei fără de care niciun spital nu ar putea funcţiona, dar suntem şi cei care tot timpul sunt ignoraţi, uitaţi şi permament discriminaţi”, spun reprezentanții TESA, care atrag atenția că virusul nu alege.

”Atunci când ne luptăm într-un spital cu COVID 19, ne luptăm cu toţii! Toţi colegii, din toate departamentele, îşi asumă un risc major la locul de muncă! Şi liftiera poate lua Covid şi cei de la pază şi colegii care fac reparaţii tehnice în spital şi infirmierele, ingrijitoarele, personalul de la curăţenie în saloane şi colegele de contabilitate, secretariat, bucătărie. Şi cei de la Runos şi cei de la achiziţii, şoferii în spital, iar virusul “NU ALEGE”! Toţi lucrează în spital, pentru spital şi pentru pacienţi”, se precizează în comunicat.

”Nu cerem nimic în plus în această perioada de criză, doar să fim trataţi corect şi cu respect faţă de profesiile noastre. În fiecare spital e nevoie de întreg personalul. E timpul să se facă dreptate! Mai facem un apel că în statisticile oficiale legate de cei infectaţi zilnic cu Corona Virus să apară şi rubrica separată personal TESA din spitale şi muncitori sanitari”, concluzionează sindicaliştii.