Personalitatea zilei – Maria Gligor, tulnicăreasă

În preajma sărbătorilor vorbim tot mai mult despre tradiții, daaar…cine mai păstrează tradițiile în ziua de astăzi?  Maria Gligor are 69 de ani. S-a născut într-un sat din județul Alba, iar la vârsta de 6 ani a învățat de la mama ei să cânte la tulnic. E un instrument despre care unii dintre noi nu au auzit niciodată sau pe care l-au văzut prin filme sau prin muzee. Maria Gligor are grijă, însă, ca oamenii să se bucure de sunetul aparte al tulnicului și a făcut la viața ei trei formații de tulnicărese: una cu femeile din sat, apoi alta cu asistentele medicale din spitalul din Câmpeni, iar cea de-a treia cu vecinele ei. Apoi și-a învățat nepoții să cânte la tulnic … doar – doar lumea să nu uite de acest vechi instrument. Liliana Nicolae a stat de vorbă cu Maria Gligor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După cum ne-a mărturisit, când cântă la Tulnic se aude în tot blocul și o credem pe cuvânt, mai ales că ne-a făcut și o scurtă demonstrație. La telefon.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

S-a auzit chiar foarte bine. Îi mulțumim doamnei Maria Gligor. Mâine o cunoaștem pe Dor Geta Popescu, o alpinistă în vârstă de 12 ani, care tocmai a cucerit cel mai înalt vulcan din lume.

Foto: xposure.ro