Confidenţialitate

Persoanele neasigurate vor beneficia de mai multe servicii medicale, anunță Alexandru Rafila. „Depinde de tipul de afecțiune” | AUDIO

De la 1 ianuarie, persoanele neasigurate la sistemul public de sănătate vor beneficia de mai multe servicii. Vor fi mai multe consultații gratuite la medicii de familie, incluse în pachetul minim de servicii medicale.

De asemenea, cei care nu cotizează la sistemul de asigurări și au suspiciuni că ar suferi de boli contagioase pot beneficia de investigații medicale și de tratament.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:

„Depinde de tipul de afecțiune pe care-l prezintă. Dacă sunt boli infecțioase, evident vor avea parte și la investigații pentru că bolile transmisibile nu țin cont de calitatea de asigurat sau de calitatea de neasigurat, ele se transmit. Ca să oprești transmiterea trebuie să ai un diagnostic și evident că pentru anumite categorii de afecțiuni există și un pachet, sigur, nu e similar pachetul pentru asigurați și pentru neasigurați, dar de exemplu anumite trimiteri la medicii specialiști pentru investigații mai complexe nu pot fi făcute la persoanele neasigurate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Extinderea pachetului minim de servicii medicale, așadar pentru toată populația, asigurată sau nu, vine în urma unui acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Ministrul Sănătății a subliniat că pachetul minim nu conține același tip de servicii ca în cazul persoanelor pentru care se rețin cotizații la sistemul de Sănătate:

„De anumite servicii nu de multe servicii. Și înainte beneficiau de anumite servicii, este normal, sunt situații în care oamenii au nevoie de îngrijire medicală, sunt probleme care afectează sănătatea publică. Ca exemplu, ce credeți, tuberculoza se transmite numai de la asigurați sau se transmite și de la neasigurați?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Criză de medicamente pentru copii în plin val de infecții respiratorii în România | AUDIO