Confidenţialitate

Criză de medicamente pentru copii în plin val de infecții respiratorii în România | AUDIO

Din farmacii lipsesc unele produse pe bază de paracetamol, iar în mai multe unități în continuare nu se găsește Nurofenul pentru copii mici. Problemele de aprovizionare sunt temporare, potrivit Ministerului Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Sănătății a prezentat luni lista antitermicelor și antiinflamatoarelor pediatrice disponibile în România. Demersul vine la câteva săptămâni după ce lipsa acestor medicamente a fost semnalată de numeroși părinți care au luat farmaciile la rând încercând să găsească Nurofen sirop sau Panadol Baby. Singurul care ar lipsi, potrivit autorităților, ar fi Panadol Baby.

Situația unei farmacii din Sibiu

Am sunat la mai multe farmacii din țară. Iată ce răspuns am primit de la Sibiu.

Întrebată dacă are Nurofen sirop pentru copii mici, o farmcistă din Sibiu a spus că „Nu avem. Nu, nu”. În farmcia respectivă nu se găsește nici Panadol Baby. Întrebată despre antitermice pentru copii cu vârste de doi ani, farmacista a spus că: „Ce mai am acum… numai supozitoare”.

Situația într-o farmacie din București

Iată în ce constă stocul de Nurofen sirop pentru copii la o farmacie din zona 1 Mai din Capitală: „Mai am unul”.

Întrebată dacă are Panadol Baby, farmacista a spus că: „Nu. Singura variantă, ce o să găsiți în momentul acesta pe piață dacă copilul este mic – supozitoare”.

Explicația unei farmaciste din Timișoara

Problema nu e una de cerere, ci de aprovizionare, explică o farmacistă din Timișoara: „Intră în cantități micuțe. Au fost niște discontinuități. Nu este problema că se cumpără foarte mult. Intră în cantități mici de la producător. Se cumpără la fel ca și până acum”.

Situația unei farmacii din Suceava

Aceeași problemă este și la Suceava. Una dintre farmaciile la care am sunat tocmai primise Nurofen sirop pentru copii: „Ne aprovizionează că lipsește din depozit. […] Am primit puțin”.

INSP: 100.000 de infecții respiratorii pe săptămână în România

Această problemă de aprovizionare cu medicamente pentru copii vine însă în contextul în care în România sunt acum aproape 100.000 de infecții respiratorii pe săptămână, conform celor mai recente date de la Institul Național de Sănătate Publică.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Lista centrelor de vaccinare COVID-19 cu noul ser. 7 centre de vaccinare în București | FOTO