Persoanele care se vor vaccina anti-COVID ar putea scăpa în viitor de carantină | AUDIO

Persoanele care se vor vaccina împotriva coronavirusului ar putea să nu mai fie nevoite să stea în carantină, la întoarcerea în România dintr-o altă ţară. O dezbatere privind călătoriile în statele membre, pe baza unui aşa numit paşaport COVID are loc şi la nivelul Uniunii Europene.

În prezent, fiecare ţară are propriile condiţii privind carantina pentru persoanele care vin din străinătate. Inclusiv România, pe baza unei liste care este actualizată săptămânal, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus din fiecare stat.

Cum va schimba vaccinarea acest lucru? Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare:

„Condițiile de intrare în fiecare țară aparțin țării respective. În ceea ce privește recomandarea de a rămâne în carantină după ce te întorci din țara respectivă, fiind o persoană vaccinată, intenționăm să modificăm aceste criterii, inclusiv la recomandarea de carantinare. Probabil că aceste persoane nu mai au indicații de carantinare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este de aşteptat, însă, o decizie comună, la nivelul Uniunii Europene. Doctoriţa Adriana Pistol, directoarea Centrului National de Supraveghere si  Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP:

„Această adeverință de vaccinare poartă rol de pașaport de vaccinare până când, dacă la nivelul Uniunii Europene, unde există deja niște discuții inițiate, se va stabili, dacă se va stabili, un format anume dedicat tuturor statelor Uniunii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De-altfel, premierul grec a cerut, marţi, crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE, pentru a ajuta la relansarea turismului, devastat de pandemia de coronavirus.

Grecia a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că o persoană a fost vaccinată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS