Persoanele care realizează venituri în plus față de salariu trebuie să completeze un nou formular

Oricine are venituri realizate în afara salariilor – din drepturi de autor, dobânzi sau investiții trebuie să completeze și să depună, până la finalul acestei luni un nou formular.

Mai exact, toți cei care realizează venituri extrasalariale anuale ce depăşesc 22.800 de lei – adică 12 salarii minime pe economie – trebuie să completeze și să depună la FISC formularul 600.

Aceasta este una din cele mai importante modificări aduse de Revoluția fiscală care va plimba românii la FISC o dată la trei luni.

Formularul trebuie depus până pe 31 ianuarie este de fapt o proiecţie a câştigurilor viitoare.

Partea bună este că puteți alege cât vreți să cotizați. Indiferent de suma pe care o veți încasa puteți opta să plătiți contribuțiile la nivelul salariului minim.

În baza acestei declarații, ANAF vă va trimite înapoi declaraţia 610 în care veți afla cât trebuie să plăți.

Apoi, odată la trei luni trebuie să plătiți CAS-ului şi CASS-ului, în fiecare zi de 25 a ultimei luni din trimestru.

ANAF anunța recent că declaraţiile fiscale pot fi transmise și în format electronic prin intermediul portalului www.anaf.ro sau prin intermediul Spaţiului Privat Virtual.

Pentru a vă face cont însă tot trebuie să faceți un drum la FISC. Cei care realizează asemenea venituri lunare din activităţi independente sub nivelul salariului minim brut pe ţară adică 1.900 de lei nu au obligaţia să plătească CAS și CASS.

 Iulia Nagy:
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS