Confidenţialitate

Persoanele care au făcut șoc anafilatic după prima doză de vaccin anti-Covid nu trebuie să mai reia schema completă de imunizare

Cei care au făcut șoc anafilatic după prima doză de vaccin anti-Covid nu trebuie să mai reia schema completă de imunizare, au anunțat autoritățile. Persoanele în această situație pot face doza a doua a unui ser care folosește o tehnologie diferită.

În cazul în care o persoană se infectează cu Sars-Cov 2 după prima doză de vaccin Moderna, după vindecare, poate face cea de-a doua doză în maximum 45 de zile, fără să fie nevoită să facă programare. Se pot prezenta direct la centrul de vaccinare.

Tot 45 de zile pot trece între cele două imunizări și în cazul în care o persoană vaccinată cu prima doză de Pfizer se infectează. În cazul vaccinării cu AstraZeneca pot trece până la 12 săptămâni.

O altă modificare: în cazul în care o persoană a făcut șoc anafilactic după prima doză va face a doua doză dintr-un vaccin cu o tehnologie diferită. Adică: dacă șocul anafilactic a apărut după un vaccin cu ARN mesager precum Pfizer sau Moderna, persoana respectivă va face a doua doză cu AnstraZeneca, care folosește tehnologia cu virus inactiv și invers.

Mai mult, în situații medicale justificate precum transplant, spre exemplu, medicii pot face a doua doză de vaccine mai devreme de cât în mod normal.