Confidenţialitate

Permacriză, cuvântul anului 2022 desemnat de dicționarul Collins | AUDIO

„Permacriza” – este considerat cuvântul care definește cel mai bine situațiile prin care trec în prezent oamenii: se confruntă cu război, scumpiri, schimbări climatice şi instabilitate politică. Sunt și alte cuvinte considerate relevante pentru acest an, iar unele evenimente au determinat introducerea de cuvinte noi în dicționarul Collins.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dicționarul Collins, tipărit și online, este publicat de editura HarperCollins în Glasgow de peste 200 de ani. Lexicografii monitorizează baza de date de 18 miliarde de cuvinte, surse media și reţele de socializare, pentru a crea lista anuală a cuvintelor nou apărute şi remarcabile.

Permacriză, cuvântul reprezentativ pentru 2022

Cuvântul ales ca reprezentativ pentru anul 2022 este „permacriză”, definit ca „o perioadă prelungită de instabilitate şi insecuritate”, a cărui utilizare a crescut în contextul crizelor, deşi termenul a început să fie menţionat în contexte academice încă din anii 1970.

Experții au motivat alegerea acestui cuvânt întrucât „rezumă succint faptul că anul 2022 a fost cu adevărat teribil pentru mulţi oameni”.

Partygate, alt termen de pe lista cuvintelor anului 2022

Un alt cuvânt din listă este „partygate”, care desemnează un scandal declanşat – de obicei, la nivel înalt, guvernamental – prin întâlniri sau petreceri organizate în ciuda restricţiilor sanitare la care este supusă restul populației.

Alți termeni desemnați de dicționarul Collins drept cuvinte ale anului 2022

Alte cuvinte pe lista cuvintelor anului: „Kiev” și „quiet quitting”, unde „quiet quitting” este definit prin a-ți realiza sarcinile de bază la locul de muncă şi nimic în plus, tot ca impact la nivel personal al crizelor actuale.

Momentul istoric al decesului reginei Elisabeta a II-a a fost marcat prin adăugarea în dicţionar a cuvântului „carolean” care marchează începutul domniei regelui Charles al III-lea.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Oxford English Dictionary a desemnat cuvântul anului 2021 | AUDIO